Hoofd

Duizeligheid

Duizeligheid is natuurlijk heel vervelend en het kan veel verschillende oorzaken hebben. Onze fysiotherapeuten zullen een onderscheid maken tussen een licht gevoel in het hoofd (‘dizziness’) en draaiduizeligheid (‘vertigo’). Lees hieronder meer over de klachten en behandeling van duizeligheid. Onze fysiotherapeuten kunnen jou helpen bij deze klacht.

 

deviderTerug naar overzicht

UITLEG

Meer informatie
over dit onderwerp

devider

Wat is duizeligheid?

Als fysiotherapeut proberen we een onderscheid te maken tussen duizeligheid waarbij een licht gevoel in het hoofd wordt ervaren (‘dizziness’) en draaiduizeligheid (‘vertigo’). De eerste vorm komt veel voor in combinatie met nek-/schouderklachten, hart- en longaandoeningen of bij stress of spanning. Van draaiduizeligheid is BPPD de bekendste oorzaak. Dit is een vorm van duizeligheid die goed te behandelen is met een specifieke behandelingen.

Klachten bij duizeligheid en BPPD

BPPD uit zich in aanvallen van draaiduizeligheid bij het snel draaien van het hoofd. Zo’n aanval duurt meestal niet langer dan 1 minuut. Dit kan soms gepaard gaan met misselijkheid en braken. Bij het langzaam bewegen van het hoofd treden deze klachten vaak niet op.

Bij andere vormen van duizeligheid is er sprake van een licht gevoel in het hoofd. Dit is niet afhankelijk van positie maar kan op andere manieren worden geprovoceerd.

Behandeling duizeligheid en BPPD

De behandeling van BPPD bestaat uit het uitvoeren van de Epley manoeuvre door de fysiotherapeut. Het is belangrijk dat deze behandeling door een professional wordt uitgevoerd. Vaak verminderen de klachten binnen enkele dagen na een behandeling.

Bij de behandeling van duizeligheid zonder draaisensatie (dizziness), wordt de behandeling bepaald n.a.v. de oorzaak van de klachten. De fysiotherapeut kan helpen te onderzoeken wat de oorzaak van deze klachten is en daar een passend behandelplan voor opstellen.

Vergoeding fysiotherapie

Fysiotherapie zit voor personen tot 18 jaar in het basispakket van de zorgverzekering. Boven de 18 jaar is een aanvullende verzekering nodig om in aanmerking te komen voor een vergoeding. Doe hierover navraag bij je verzekeringsmaatschappij. Neem contact op met ons voor een intake.

onze KernGezond medewerkers

Helpen je in beweging te
komen en te blijven

devider

Met ons deskundig team van ruim dertig fysiotherapeuten, manueel therapeuten, sportfysiotherapeuten, bekkentherapeuten en oefentherapeuten zijn wij dagelijks gemotiveerd op onze locaties in Lelystad, Mijdrecht en Zeist om mensen weer krachtig op hun benen te laten staan.

deviderBekijk hier alle medewerkers

Jeroen Morssink

Directeur / fysiotherapeut / MSc manueel therapeut / aangesloten bij ParkinsonNet / Peer Review Coach Keurmerk Fysiotherapie

Mariska Doffer

Vestigingsmanager KernGezond Lelystad / fysiotherapeut / (kinder)manueel therapeut / MSc bekkenfysiotherapeut

Marc Zeeman

Fysiotherapeut / McKenzie therapeut / Dry Needling / orthopedische knierevalidatie / acupuncturist / Crafta Basis

Iris Barten

Fysiotherapeut / MSc sportfysiotherapeut/ Physis specialist / schouderspecialist aangesloten bij Schoudernetwerk Flevoland

CONTACT

Wil je een
afspraak maken?

devider
Kerngezond Contact