Aandoening

Gescheurde enkelband

Een gescheurde enkelband is erg pijnlijk en meestal ontstaat daarbij een zwelling op en onder de enkel en is er ook een bloeduitstorting te zien. Bij gescheurde enkelbanden zul je eerst naar de de Spoedeisende Hulp moeten voordat een fysio kan helpen met het herstel. Enkelbandletsel waarbij de enkelbanden zijn uitgerekt of zijn gescheurd, is één van de meest voorkomende letsels van het bewegingsapparaat.

deviderTerug naar overzicht

UITLEG

Meer informatie
over dit onderwerp

devider

Wat zijn gescheurde enkelbanden?

Soms wanneer je door je enkel heen zwikt en het gaat met een flinke snelheid of veel kracht dan kan het ook zijn dat je je enkel banden afscheurt. Wanneer je enkel band afscheurt is er een kans dat je geopereerd moet worden. Hierbij wordt ook je enkel gezwollen en vaak ook erg blauw. Probeer wanneer het gebeurt ook gelijk te gaan koelen en je been omhoog te houden. Een fysiotherapeut kan je helpen om weer mobiliteit  en stevigheid te krijgen in je enkel.

Klachten bij gescheurde enkelbanden

  • Pijn in de enkel.
  • opgezwollen enkel.
  • Blauwe enkel.
  • Moeilijk kunnen lopen.
  • Bewegingsbeperking van de enkel.
  • Onvermogen om je been goed te kunnen belasten.

Behandeling van gescheurde enkelbanden

Bij een gescheurde enkelband kan een fysio je helpen bij de revalidatie. Ook is stabiliteitstraining voor de enkel een optie. Want de enkel moet weer sterker worden om de zwakte van de banden op te kunnen vangen dat het in het vervolg niet nog eens gebeurt. Vaak kan een fysiotherapeut ervoor kiezen om je enkel in te tapen voor meer stabiliteit totdat je weer volledig de enkel kunt belasten.

Je dient er rekening mee te houden dat volledig herstel van verrekte of gescheurde enkelbanden minimaal 6 weken duurt en soms zelfs langer dan een jaar in beslag neemt.

 

Vergoeding fysiotherapie

Fysiotherapie zit voor personen tot 18 jaar in het basispakket van de zorgverzekering. Boven de 18 jaar is een aanvullende verzekering nodig om in aanmerking te komen voor een vergoeding. Doe hierover navraag bij je verzekeringsmaatschappij. Neem contact op met ons voor een intake.

CONTACT

Wil je een
afspraak maken?

devider
Kerngezond Contact