Aandoening - schouder
Peesscheur (cuff ruptuur)
Een cuff ruptuur is een scheur in een pees van de spieren die rondom het schoudergewricht liggen. De pees is de verbinding van de spier met het bot, waardoor bij aanspannen van de spier de arm bewogen kan worden. De spieren rondom het schoudergewricht helpen mee bij het optillen en draaien van de arm en trekken de kop en de kom van het schoudergewricht tegen elkaar aan. Wanneer één of meerdere pezen stuk zijn (cuff ruptuur), kan de bewegingsmogelijkheid en de kracht van de arm verminderd zijn.

UITLEG
Meer informatie
over dit onderwerp
Wat is een peesscheur?
De peesscheur (rotator cuff) bestaat uit vier spieren en hun pezen. Deze vormen samen een “cuff” over de kop van de schouder. De vier dieper liggende schouderspieren waarvan de pezen als een manchet rondom de schouderkop zitten. Deze spieren helpen bij het optillen en draaien van de arm, maar ook voor de stabilisatie van de schouderkop in de ondiepe kleine schouderkom. De meeste scheuren treden op in de supraspinatus maar andere delen van de pees kunnen ook zijn aangedaan.
Een acute scheur in de pezen van de rotator cuff kan ontstaan door een trauma zoals een val. Als na een val er sprake is van een bloeduitstorting rond de schouder of blijvende pijn eventueel met krachtvermindering, dient u erop bedacht te zijn dat één of meer pezen gescheurd kunnen zijn.
Chronische (langer bestaande) scheuren geven meestal een sluipend begin van de klachten, aanvankelijk aangeduid als een slijmbeursontsteking. Oorzaken kunnen zijn: een val, langdurig bestaande slijmbeursklachten, herhaaldelijke overbelasting of ouderdom (degeneratie). Vaak is er een combinatie van factoren.
Klachten bij een peesscheur
Door een peesscheur (cuff ruptuur) is er vaak sprake van pijn en krachtvermindering. De pijn kan gevoeld worden aan de voorzijde van de schouder met uitstraling in de bovenarm. Andere symptomen kunnen stijfheid en verlies van bewegingsmogelijkheden zijn. Het kan bijvoorbeeld moeilijker worden om de haren te kammen of de arm op de rug te krijgen om een jas aan te trekken. Bovenhandse werkzaamheden verergeren de klachten. De pijn wordt met name ervaren in de bovenarm. Bij een grote scheur is er tevens krachtverlies.
Behandeling peesscheur
De behandeling van een gescheurde schouderpees kan bestaan uit een operatie óf een afwachtend beleid met fysiotherapie. Een gescheurde schouderpees herstelt niet uit zichzelf. Dit hoeft overigens geen probleem te zijn. De meeste patiënten kunnen namelijk zonder operatie weer goed herstellen. Doordat er veel spieren rondom de schouder lopen die samenwerken, kan de functie van de gescheurde pees opgevangen worden als de irritatie en pijn zijn afgenomen. Fysiotherapie kan helpen om de beweeglijkheid van de schouder te verbeteren. Niet opereren kan in veel gevallen tot goede uitkomsten leiden. Met name langer bestaande peesscheuren hebben geen operatieve behandeling nodig. De schouderfunctie herstelt meestal weer op acceptabel niveau.
Bij aanhoudende pijnklachten kan een injectie of ontstekingsremmer helpen. Dit maakt de weg vrij voor oefentherapie.
Een oefentraject van 3 tot 6 maanden is raadzaam. Dit is een rekbare periode omdat de herstelduur per persoon kan verschillen. Indien de klachten niet afnemen, bekijkt de medisch specialist of er operatieve mogelijkheden zijn.
Vergoeding fysiotherapie
Fysiotherapie zit voor personen tot 18 jaar in het basispakket van de zorgverzekering. Boven de 18 jaar is een aanvullende verzekering nodig om in aanmerking te komen voor een vergoeding. Doe hierover navraag bij je verzekeringsmaatschappij. Neem contact op met ons voor een intake.
Wanneer een operatie noodzakelijk is
Wanneer er, ondanks injecties en eventueel fysiotherapie, sprake is van krachtverlies en beperkte actieve schouderbeweeglijkheid, kan een operatie nodig zijn. Bij een operatie wordt de gescheurde pees hersteld. Er zijn veel manieren om de pees te hechten, dit wordt preoperatief besloten. Dit kan met een kijkoperatie, waarbij via kleine steekgaatjes in het gewricht met kleine instrumenten wordt geopereerd. Indien er via deze kleine opening geen goede reparatie van de pees mogelijk is, kan de orthopedisch chirurg een grotere snede maken. In de meeste gevallen is dit niet nodig.
De pees wordt met hechtingen en ‘botankers’ hersteld. Eventueel wordt er een stuk van het schouderdak (de bovenkant van het schouderblad) afgeschaafd om extra ruimte te maken voor de pees en daarbij wordt soms ook besloten het gewricht tussen het sleutelbeen en het dak van het AC-gewricht uit te vrezen. Preoperatief wordt verder nog gekeken of de bicepspees nog wel goed is. Mogelijk wordt bij ernstige beschadiging een tenotomie (doorsnijden van de pees) verricht en in sommige gevallen wordt de biceps pees vast gezet. De wondjes worden gehecht, de hechtingen worden bij de controle-afspraak of bij de huisarts weer verwijderd. Meestal kun je dezelfde of de volgende dag weer naar huis.
Vergoeding fysiotherapie
Fysiotherapie zit voor personen tot 18 jaar in het basispakket van de zorgverzekering. Boven de 18 jaar is een aanvullende verzekering nodig om in aanmerking te komen voor een vergoeding. Doe hierover navraag bij je verzekeringsmaatschappij. Neem contact op met ons voor een intake.
onze medewerkers
Kunnen wij je
ergens mee helpen
Met ons deskundig team van ruim dertig fysiotherapeuten, manueel therapeuten, sportfysiotherapeuten, bekkentherapeuten en oefentherapeuten zijn wij dagelijks gemotiveerd op onze locaties in Lelystad, Mijdrecht en Zeist om mensen weer krachtig op hun benen te laten staan.
Mariska Doffer
Vestigingsmanager KernGezond Lelystad / fysiotherapeut / (kinder)manueel therapeut / MSc bekkenfysiotherapeut
Marc Zeeman
Fysiotherapeut / McKenzie therapeut / Dry Needling / orthopedische knierevalidatie / acupuncturist / Crafta Basis
Iris Barten
Fysiotherapeut / MSc sportfysiotherapeut/ schouderspecialist aangesloten bij Schoudernetwerk Flevoland
Juliam van de Veer
Vestigingsmanager KernGezond Sport / Personal Trainer/ Functioneel Houding Specialist / Pilates docent
