Blue Monday tutorial, met deze 8 tips pak je dit aan!

Vandaag is het Blue Monday, naar verluidt de meest deprimerende dag van het hele jaar. Deze maandag is wetenschappelijk niet onderzocht, maar sommige mensen hebben op deze dag wat meer sombere gevoelens dan alle andere dagen. Voor deze mensen voelt de dag vaker als een stomme dag; het is buiten koud, de feestdagen zijn al even geleden en de goede voornemens willen ook niet allemaal lukken. Kom op, niet zo somber en met deze simpele tips word je geholpen om Blue Monday door te komen en om te zetten naar een positieve stemming.

deviderTerug naar overzicht

Blue Monday tutorial, met deze 8 tips pak je dit aan -KernGezond

Mentale gezondheid
Als je je mentaal fit voelt betekent dit dat je lekkerder en goed in je vel zit. Je hebt dan minder last van stress en depressieve gevoelens en je bent in staat om problemen aan te gaan. Een aantal tips voor je mentale gezondheid:

  1. Laat al die goede voornemens of doelen varen; kies er 1 die je het belangrijkste vindt.
  2. Probeer elke dag iets nieuws te doen; daar worden je hersenen blij van.
  3. Zorg voor ritme en structuur; net zoals dat voor kinderen geldt (de drie ‘R’s: rust, regelmaat en reinheid) is het voor elke leeftijd een waardevolle tip.
  4. Luister naar nieuwe muziek; hierdoor worden nieuwe verbindingen aangemaakt in je brein. Deze uitdaging
  5. Eet gezond; zo krijg je voldoende en een diversiteit aan vitaminen en mineralen binnen. En drink daarbij voldoende water om je organen te hydrateren.
  6. Knuffel je huisdier; hierdoor komt het gelukshormoon oxytocine vrij. Beter bekend als het knuffelhormoon. Dit stofje zorgt voor rust en verbondenheid.
  7. Mediteer; al is het maar 5-15 minuten per dag. Je geeft je hersenen de mogelijkheid om in alle rust even te herstellen. Het grootste herstel van je hersenen gebeurt ’s nachts.
  8. Blijf in beweging; en dat hoeft echt niet te beteken dat je elke dag naar de sportschool moet.

KernGezond vindt het belangrijk om samen in beweging te blijven, daarom lichten wij de tip ‘blijf in beweging’ wat verder toe.

Pak je wandelschoenen en ga erop uit

Het is misschien nog wat koud of regenachtig, maar verschillende (neuro)psychologen zoals Erik Scherder (Nederlandse hoogleraar neuropsychologie) raden je aan om alsnog regelmatig te bewegen. Als je regelmatig beweegt, maakt je lichaam verschillende stofjes aan zoals endorfine. Ik hoor je denken ‘Oké en wat heb ik daaraan?’ Endorfine is een door het lichaam aangemaakte stof die een geluksgevoel teweeg kan brengen. Hierdoor kunnen sombere gevoelens wegebben, om plaats te maken voor een vrolijke positieve stemming. Daarnaast gaat je bloedsomloop en je hart beter functioneren, waardoor er meer bloed en daarmee zuurstof naar je hersenen gaat. Je bloedvaten maken onderdeel uit van je immuunsysteem en zorgen door jouw wandeling dat deze optimaler kan werken.

Ga in je lunchpauze naar buiten

Gelukkig worden de dagen in deze periode van het jaar al wat langer, maar nog steeds ga je waarschijnlijk in het donker naar je werk en kom je in de avond weer in het donker thuis. Maak daarom vandaag in je lunchpauze een wandeling. Het is zo fijn om even wat verse zuurstof te ademen en je zintuigen te prikkelen. Onder invloed van daglicht wordt het stofje serotonine aangemaakt, wat ervoor zorgt dat jij je goed voelt. En je pakt ook nog genoeg vitamine D mee.

Blijf bewegen

Tot slot voel je je alsnog een beetje somber deze dag. Beweeg, beweeg, beweeg! Ren de trap op en af, pak de fiets in plaats van de auto, loop naar een collega in plaats van hem/haar te mailen of neem 1 van de work-outs van KernGezond via de Instagram stories of klik op de volgende link: https://ap.lc/qStBz