De lekkerste thee maak jezelf en zo maak je het ook supergezond

Wist je dat 73% van de Nederlanders minstens een keer in de week thee drinkt, 44% zelfs dagelijks. Gemiddeld drinken we 3 koppen thee per dag. Thee is niet alleen lekker, het kan ook helpen bij het bevorderen van een gezonde levensstijl. Geniet van een kopje thee als onderdeel van een gezonde dagelijkse routine. Wij zochten de lekkerste smaakcombinaties voor je uit.

deviderTerug naar overzicht

De lekkerste thee maak jezelf en zo maak je het ook supergezond - KernGezond

Er zijn enkele redenen waarom thee vaak als gezonder wordt beschouwd dan koffie. Dit komt omdat er minder cafeïne in zit dan in koffie, het vaak rijk is aan antioxidanten, waarbij groene thee zelfs wordt gelinkt aan het verminderen van stress. En wij Nederlanders drinken over het algemeen geen melk of room in de thee en geen suiker, in tegenstelling tot een bakkie koffie. Thee is er in veel verschillende soorten en smaken. De basis bestaat uit zwarte, groene of witte thee. Het belangrijkste verschil tussen zwarte, groene en witte thee is de manier waarop ze worden geproduceerd en verwerkt.

  • Zwarte thee: zwarte thee wordt gemaakt van de bladeren van de Camellia sinensis-plant die zijn verwelkt, gerold, geoxideerd en gedroogd. Tijdens het oxidatieproces worden enzymen in de bladeren geactiveerd, waardoor de theeblaadjes donkerder worden en een sterkere smaak en aroma krijgen. Zwarte thee bevat meer cafeïne dan groene of witte thee en heeft ook een sterker en voller smaakprofiel.
  • Groene thee: groene thee wordt gemaakt van de bladeren van de Camellia sinensis-plant die zijn gestoomd of gebakken, voordat ze worden gerold en gedroogd. Door het stoomproces worden de enzymen in de bladeren geïnactiveerd, waardoor de theeblaadjes hun groene kleur behouden en een meer delicate smaak en aroma krijgen. Groene thee bevat minder cafeïne dan zwarte thee en heeft ook een lichtere, grassige smaak.
  • Witte thee: witte thee wordt gemaakt van de jonge, nog niet volledig ontwikkelde bladeren en knoppen van de Camellia sinensis-plant, die zachtjes worden gedroogd en soms lichtjes worden gestoomd. Omdat witte thee niet wordt gerold of geoxideerd, behoudt het zijn natuurlijke kleur en heeft het een zachte, subtiele smaak en aroma. Witte thee bevat doorgaans minder cafeïne dan groene of zwarte thee en heeft ook een lichtere kleur en smaak.

Over het algemeen geldt dat hoe minder de theeblaadjes worden verwerkt, hoe meer van hun oorspronkelijke smaak, aroma en voedingsstoffen behouden blijven. Witte thee wordt daarom vaak beschouwd als de gezondste thee vanwege de minimale verwerking en behoud van de meeste voedingsstoffen.

Wat kan je zelf toevoegen om je thee nog gezonder te maken?

Er zijn veel kruiden en (gedroogd) fruit die je aan je thee kunt toevoegen om het gezonder te maken. Zo kan kamillethee kan helpen bij het bevorderen van de slaap. En drink je een kopje pepermuntthee na een zware maaltijd om de spijsvertering te bevorderen. Hier zijn nog meer smaakvolle en gezonde voorbeelden:

  • Gember: Gember heeft ontstekingsremmende eigenschappen en kan helpen bij het verlichten van misselijkheid en maagklachten. Heerlijk in combinatie met citrusvruchten zoals citroen, limoen en sinaasappel: deze vruchten zijn een klassieke toevoeging aan thee en voegen een frisse, zure smaak toe. Ze bevatten ook veel vitamine C en andere antioxidanten.
  • Kurkuma: Kurkuma is een krachtig ontstekingsremmend middel en bevat veel antioxidanten. Ook kurkuma laat zich heel goed combineren met citrusvruchten, maar ook met kaneel.
  • Kaneel: Kaneel kan helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Stukjes (gedroogde) appel is een veelzijdige vrucht die goed samengaat met verschillende soorten thee. Ze voegen zoetheid en een lichte zuurheid toe en bevatten ook veel vezels.
  • Kamille: Kamille heeft ontspannende eigenschappen en kan helpen bij het verminderen van angst en het bevorderen van de slaap.
  • Pepermunt: Pepermunt kan helpen bij het verlichten van maagklachten en misselijkheid. Combineer dit eens met granaatappel, een fruit dat bekend staat om zijn hoge gehalte aan antioxidanten. Het voegt ook een zoetzure smaak toe aan thee.
  • Citroenmelisse: Citroenmelisse heeft kalmerende eigenschappen en kan helpen bij het verminderen van stress. Perziken zijn een heerlijke toevoeging aan thee en geven het een zoete, bloemige smaak. Ze bevatten ook veel vitamine C en antioxidanten.
  • Hibiscus: Hibiscus bevat veel antioxidanten en kan helpen bij het verlagen van de bloeddruk. Het toevoegen van (gedroogde) bessen zoals aardbeien, frambozen en bosbessen: deze vruchten geven thee een zoete smaak en voegen ook veel antioxidanten en andere voedingsstoffen toe.
  • Brandnetel: Brandnetel is een diureticum en kan helpen bij het bevorderen van de nierfunctie en het verminderen van ontstekingen.
  • Rozemarijn: Rozemarijn bevat veel antioxidanten en kan helpen bij het verbeteren van de spijsvertering en het bevorderen van de bloedcirculatie.
  • Salie: Salie heeft ontstekingsremmende en antioxidanteigenschappen.

Thee hoef je niet altijd te maken op basis van theebladeren, je kunt bovenstaande kruiden en/of fruit ook prima gebruiken in een kopje kokend water om daarmee je eigen ’thee’ te maken. Wij zijn in ieder geval al fan!