De Pelgrimstocht naar Santiago de Compostella week 3,4 en 5

De laatste drie weken naar Santiago de Compostella.

Onze KernGezond-collega Carina neemt je de aankomende periode, door middel van een blog en korte updates, mee in haar voorbereidingen om de pelgrimstocht naar de bedevaartsplaats Santiago de Compostella (Spanje) te voltooien. Lees nu haar verhalen en avonturen over de laatste drie weken van haar tocht.

deviderTerug naar overzicht

KernGezond-samen in beweging

Burgos

Dag 15

Weilanden, heuvels, bossen en heel veel zonnebloemen. Veel kilometers en vanmorgen zowaar een beetje fris. Lieflijke dorpjes, mooie bloemen. Daarna vooral erg eenzaam. Heb nu een hostal midden in de stad met aansluitend een Ierse pub en restaurantje. Het ziet er erg gezellig uit maar nu vooral met de voetjes omhoog.

Na Burgos komt de rest van de meseta, dit is een lang en ongezellig eenzaam stuk dwars door de landerijen zonder veel dorpjes en beschutting. Het is heet en het kost mij teveel dagen alhoewel ik merk dat mijn benen het wel aankunnen om 30 km per dag te doen, willen mijn tenen niet mee. Dus morgen een extra dagje Burgos, de tenen wat rust geven en de dag erna naar Leon.

Baal eigenlijk wel als een stekker omdat het afgezien van mijn tenen super goed gaat. Had dus graag ook het stuk meseta willen doen…. no pain…no gain!

Burgos

Dag 16

Vandaag sightseeing en cultuur snuiven in Burgos. Vandaar de vele kerkelijke foto’s. Gisteravond heb ik het wat later gemaakt met de zeer smakelijke Rioja wijn samen met wat anderen. Het is hier echt super goedkoop.  1.70 voor een glas wijn en dan krijg je er ook nog wat lekkere hapjes bij. Het eten is ook fantastisch, vooral de tapas… goddelijk!

Het ontbijt doe ik bijna nooit in het hostel of albergue omdat dit niet meer is dan een stuk stokbrood met jam, thee of verschrikkelijk gore koffie en soms een yoghurtje. Onderweg na een km of 8 is vaak een betere plek om te eten en meestal goede koffie. Op tijd om je eerste rustplek te nemen.

Leon

Dag 18

Stukje gelopen en een stuk met de bus. De meseta overgeslagen. Het openbaar vervoer in Spanje is fantastisch, luxe, snel en goedkoop.

Nu in Leon, mooie stad achter de …  . Veel architectuur. Kilometers gelopen door de stad. Prachtige kathedraal en een museum over Leon, schilderwerken van Dante en Salvadire Dali en van alles over Gaudi. Het hostel waar ik nu slaap heeft een dames en een heren afdeling. Het is een prachtig oud pand dat helemaal opgeknapt is en luxe bedden en badkamers heeft. Aangekleed met historische details en schitterende kasten en trappen.

Leon naar Astorga

Dag 19

Weer een gebouw ontworpen door Gaudi en ook dit is prachtig. Het is nog steeds fantastisch weer, te warm om de hele dag te lopen dus vroeg eruit en gaan. Morgen een lange dag maar oké. Dankzij goede adviezen van KernGezond en SimplFood loop ik alweer tot halverwege! De alberge waar ik vannacht slaap wordt gerund door een Braziliaanse dame die veel leuke dingen te vertellen heeft. Gelukkig hier geen bunkbeds maar gewoon lage bedden maar wel erg op elkaar en vandaag ben ik de enige vrouw hier… Ik heb mij trouwens nog geen moment onveilig gevoeld op de Camino dus dat is fijn.

Rabanal del Camino

Dag 20

Enerverend dagje. Eerst een heerlijk ontbijt in de hostel met wat Fransen en Amerikanen, dus gesprekken in mijn beste schoolfrans, oef…. het Engels gaat wel prima. En op weg! Tot een uur of 9.00 was het nog lekker koel maar daarna begon de temperatuur toch flink op te lopen. Elke 6 a 9 km is het koffietijd en kan ik even gezellig kletsen, daarna weer door want hoe later het wordt hoe warmer het is. Het laatste uur was niet grappig en steil omhoog, dus ja hoor natuurlijk weer mijn tenen stuk. Nou dat wordt wat morgen…. 6 km steil omhoog en 12 km steil naar beneden over losse keien ….

EL Acebo

Dag 21

Ik ben vroeg vertrokken, toen het nog donker was vanuit Rabanal dus nu al vroeg in de Alberge/Hotel met schitterend uitzicht en zwembad. Deze keer wat minder foto’s en wat meer filmpjes. Mijn steentjes neergelegd bij Cruz de Ferro en dat voelt goed.

Ponferrada

Dag 22

Supervriendelijk gearriveerd in Minaseca dus toch maar doorgelopen. Uiteindelijk 26 km en mijn rugzak voelt steeds zwaarder. De stad bekeken en weer wat km gelopen. Maar heerlijk even zonder rugzak.

Villafranca del Bierzo

Dag 23

Lopen in een onbekende stad in het donker,  zoeken naar de route, regenregenregen het was te doen.. Franse meneer gesproken die met zijn puppy op weg is, deels lopend, deels met de bus. De “Praxis” gezien, cactussen groeien hier gewoon buiten, waterfonteintjes met schoon drinkwater vind je overal op de camino. En nu in een Albergue in Villafranca del Bierzo ingebouwd in de rotswand van de berg. Mooi gedaan!

La Laguna

Dag 24

Gisteravond gezellig overdekt gegeten met Dion en Rene uit Montreal-Canada. Het heeft de hele dag gegoten. Vanmorgen vroeg weer in het donker vertrokken met 2 Italiaanse dames uit Verona (Gabriella en Loretta). Gisteren de hele dag opgetrokken met Laura uit Mexico-stad. Weinig Engels gesproken, veel km’s gemaakt ..bergje op en bergje af. Het hele halleluja bij elkaar gevloekt in het Nederlands onderweg omdat het zo zwaar was, vooral de berg op deze keer. Niemand die mij verstond, hahaha prima.

Nu hoog op de berg in de middle of nowhere.. morgen door naar Tricastella en onderweg kijken in O’Cebrero omdat dat zo’n mooie stad moet zijn. Vanmiddag hier aangekomen en opeens nog 2 Nederlandse dames. Onderweg amper Nederlanders gezien, wel weer veel Amerikanen en Canadezen.

Triacastela

Dag 25

Mooie tocht door de bergen,  langs veel kippen, katten en honden. Overal over boeren erven tussen de koeien door, wat zijn ze groot… Gezellig met 2 Amerikaanse mannen geluncht en nu ligt er in de slaapkamer een Belgische meneer die al vanaf Brussel loopt, petje af, hij loopt elke dag tussen de 30 en 40 km, pff… ik hoop dat hij ook nog ziet waar hij loopt. Verder merk ik dat er veel reactie komt op mijn tocht en dat vind ik superlief . Appjes, reactie via Polarsteps, Facebook en instagram. Erg leuk!

Sarria

Dag 26

Ik ging vandaag als een speer! Was al om 11.30 in Sarria. De stad bekeken… hoef je niet heen hoor. Niks aan.

Onderweg ; mooie vergezichten,  lieve vlindertjes, prachtige koeien, veel herders bij de boerderijen,  een wezeltje dat op het pad voor mij aan het spelen was, dikke slakken, kleine geitjes, kippen op de terrasjes onderweg in de mini dorpjes,  eikels en tamme kastanjes en natuurlijk nog steeds bramen. Heerlijk.

Portomarín

Dag 27

Mooie route, onderweg 2 keer een donatie plek waar dus allerlei eten, fruit en gebak stond. Koffie, thee en jus d’orange. Daarbij een mandje waar je je geld in kan doen. Supergrappig, ze hadden ook pannenkoeken en een soort oliebollen maar ook heerlijk zelfgebakken brood met een vers eitje.

Als ze hier zeggen dat de route vlak is dan betekent dat NIET dat het niet vlak is. Tjongejonge kom eens hier in Nederland kijken, dat is pas vlak…  In Spanje betekent het dat je geen Pyreneeën over hoeft, dat is alles.

Voor het eerst melkkoeien gezien en mama en babykoe even gezellig geaaid door het hek heen. Weer terecht gekomen tussen de Boer met z’n koeien en ging weer goed, haha!

Goede gesprekken gehad met een dame uit de USA die net voor covid een Albergue hadden gekocht en nu blij waren dat er weer pelgrims liepen. En gezellig met natuurlijk weer Canadezen gelopen.

Palas de Rei

Dag 28

Met een nieuw lichtje goed gelopen in het donker. Het was vandaag in eerste instantie erg mistig maar klaarde na 9.00 gelukkig wel op. Nieuwe vriend gemaakt met een koekje tijdens mijn 1e koffiestop. Veel muziek geluisterd en vandaag was het de 1e dag dat ik het echt heel zwaar vond. Het is geen vakantietripje maar echt doorzetten, pijn lijden en doorbijten. Ik ga mega uit mijn comfortzone en kom mezelf behoorlijk tegen. Het zijn best veel weken dat je op jezelf bent aangewezen en dat valt mij even zwaar…

Melide

Dag 29

Gisteravond nog een plaatselijk concert meegemaakt op het plein en op tijd naar bed. Mooie route maar erg warm, denk wel rond de 30 graden. Natuurlijk weer vrienden gemaakt onderweg met 2 honden en een super schattig katje.  Vandaag in Melide en dat is eigenlijk best een grote plaats met winkelstraten, kerken en aardig wat terrasjes. Mijn hostel is ook flink met een heerlijke tuin en ligstoelen.  De slaapkamer deel ik met 7 andere mannen en vrouwen. Er zijn vanaf Sarria beduidend meer mensen op weg naar Santiago. Op dit moment veel Spaanse jongelui, zo rond de 25 a 30 jr. Überhaupt is deze leeftijdsgroep het grootst op de camino.

Arzúa

Dag 30

Uit de natuur: prachtige kleine vlinders, mega kastanjebomen, gewone en wilde. Wilde munt langs de weg, echinea voor de vlinders, reuze eucalyptusbomen, mega eiken. Nog af en toe een eetbare braam en veel appelbomen.  Prachtig mos op de gestapelde muurtjes en grijsgroen engelenhaar dat aan de bomen hangt. Onderweg regelmatig een boerin met naast haar tuintje een kioskje met fruit en zelfgemaakt vruchtensap, te leuk! Arzua is een kleine plaats met wat restaurantjes en pleintjes met grote bomen die op natuurlijk wijze de zon tegenhouden. Heerlijk want het is steeds 27 a 30 °. De albergue is ruim, veel bedden maar netjes en er ligt keurig een dekbed, handdoek, shampoo en douchgel klaar. Zelfs een bar (ooh jee) en er is een keuken ter beschikking.

 

Pedrouzo o Pino

Dag 31

En voor de zon op kwam had ik alweer een vriend. Een lieverd met mooie lange oren die wel even gekoeld wilde worden. Daarna langs de wisdom wall met prachtige teksten en ja hoor alweer tussen de koeien. Gisteren een aanvaring gehad met een boer die zijn koe zo lang bleef slaan dat ik er wat van zei. Die man uit z’n plaat, koe maar loeien en ik pislink… Maar gelukkig werd ik ook verblijd door mooie dingen. Enorme keien in het bos, spelende kittens en een enorme verzameling bierflesjes rond een terras, tot in de bomen aan toe. De Galische soep geprobeerd….mwah, niet mijn ding. De (bekend streekgerecht) pulpa is inktvis met kruiden, erg lekker en de Rioja-wijn, de vino tinto bevalt ook prima.

Monte do Gozo

Dag 32

Relaxt dagje, overal koffie gedronken, tarte de santiago gegeten, jus d’orange genomen, tortilla gegeten. Gezellig achter zingende Spanjaarden gelopen, overal mijn stempels gehaald, kerkje bezichtigd, de Franse heren nog even gesproken en de Canadezen gedag gezegd. Nu in een soort vakantiekamp (voelt toch een beetje als de “vrijdag de 13e” film maar dan wat keuriger) maar heb een kamer alleen voor het eerst in 5 weken.

Santiago

Dag 33

Lekker rustig opstarten na uiteindelijk nog een enerverende avond met een Amerikaanse dame maar erg gezellig. Vanmorgen ingepakt en op naar Santiago. Plein bij de Cathedraal begon al vol te lopen met juichende, huilende, lachende en zingende mensen. Prachtig, wat emotioneel. Ik ben klaar, ik heb het gewoon gefikst, gedaan, voor mekaar, geregeld, niet verkeerd gelopen, niet verdwaald …. En ik deed het gewoon met my, myself, and I.

Santiago

Dag 34

Goed bedje voor de aankomende paar dagen. Deze albergue “the last stamp” ligt midden in de stad, super centraal. Prachtige winkels, wel heel toeristisch maar dat is logisch. Iedereen die gelopen of gefietst heeft komt zijn credential ophalen en blijft nog een dag of wat in verband met  de terugvlucht. Ook erg fijn om even te realiseren wat je gedaan hebt, waar je allemaal was en wie je allemaal gesproken hebt. Ben even gaan kijken in de huiskamer van het Nederlands Genootschap en daar registreren ze gelijk je gegevens in verband met de statistieken. Uiteindelijk loop je dus nog best wat de hele dag door de stad en minstens 1x p/dg loop je over het plein bij de cathedraal wat dan toch weer emoties oproept als je al die mensen ziet… Morgen naar “het eind” Muxia en Finisterre aan de kust.

Santiago

Dag 35

Naar een prachtige rivier net buiten Santiago geweest en naar de kust waar veel schepen zijn vergaan, het kerkje heeft de schepen uitgestald. Enorme rotsen en harde wind waren de oorzaak. Muxia, aan ” het eind van de wereld” gestaan, daar is het 0 punt en kwam de discipel Johannes aan land. Ook dacht men dat de wereld plat was en dat je daar van de wereld viel. Het ziet er wel zo uit…. Aan het eind van de Pelgrimstocht verbrandde de pelgrim zijn kleren hier op het strand voor een nieuw begin. Uitgewaaid en een heerlijke lunch met wat Amerikanen in t plaatsje Finisterre genuttigd. Als laatste naar een natuurlijke waterval die uitkomt in zee, prachtig allemaal. Ook hebben we wat uitleg gehad over de stenen huisjes op pilaren, deze werden gebruikt om gewassen te drogen en zijn nu erfgoed.