KernGezond komt in beweging voor Wereld Kankerdag

In ons leven worden we soms geconfronteerd met uitdagingen die onze fysieke en mentale veerkracht tot het uiterste testen. Een van die uitdagingen is de diagnose kanker en de daaropvolgende behandelingen. Hier bij KernGezond begrijpen we dat dit moeilijk is, omdat je leven ineens volledig op zijn kop staat. We willen je daarom graag helpen, hoe moeilijk dat soms ook is, om toch in beweging te blijven. We leggen je uit waarom en welke soorten van beweging geschikt zijn, hoe regelmatige lichaamsbeweging kan bijdragen in je revalidatieproces en hoe wij zelf in beweging komen tijdens Wereld Kankerdag.

deviderTerug naar overzicht

Het belang van blijven bewegen tijdens en na kanker - KernGezond

Het belang van blijven bewegen tijdens en na kanker

Tijdens kanker en de daaropvolgende behandelingen ondergaat het lichaam ingrijpende veranderingen. Regelmatige lichaamsbeweging heeft niet alleen een positieve invloed op het fysieke welzijn, maar het kan ook een krachtige rol spelen bij het verminderen van vermoeidheid en het bevorderen van het mentale welzijn. Door in beweging te blijven, stimuleren we de bloedcirculatie, ondersteunen we het immuunsysteem en verbeteren we de algehele kwaliteit van leven.

Het effect van buiten bewegen

Het kiezen van de juiste sport tijdens en na kanker is heel persoonlijk. Hierbij is maatwerk wel cruciaal, zodat het is afgestemd op de individuele behoeften en je fysieke condities. Overleg altijd met je zorgteam voordat je aan een nieuw bewegingsprogramma begint. Activiteiten zoals wandelen, zwemmen en yoga kunnen vaak geschikt zijn, aangepast aan de mogelijkheden van elk individu. De frequentie van sporten kan variëren, maar het streven is naar minstens een half uur per dag. Mits dit fysiek mogelijk is. Dit kan al aanzienlijke veel voordelen opleveren.

Kies je voor buiten bewegen eventueel in een groep, dan ben je omringd door de natuur en dit heeft aantoonbare voordelen voor je mentale welzijn. Het kan stress verminderen, de stemming verbeteren en een gevoel van kalmte bevorderen. Voor mensen die de uitdagingen van kanker het hoofd bieden, kan buiten bewegen een positieve invloed hebben op het emotionele aspect van je revalidatie. Daarnaast zorgt het buiten bewegen ervoor dat je blootgesteld wordt aan natuurlijk licht, wat een positief effect heeft op het slaap-waakritme en de regulatie van melatonine. Een gezond dag-nachtritme kan bijdragen aan het verminderen van vermoeidheid en het bevorderen van een betere nachtrust, wat kan helpen tijdens je revalidatieproces.

In beweging voor Wereld Kankerdag

Bewegen is meer dan alleen fysieke activiteit; het heeft ook impact op je welzijn. Vooral als we dat in de frisse buitenlucht kunnen doen. Ieder jaar wordt op 4 februari wereldwijd stilgestaan bij de impact van kanker, een ziekte waar 1 op de 2 mensen in Nederland op een zeker moment mee te maken krijgt. Op of rond die 4 februari doen veel zorginstanties mee om aandacht te vragen over dit onderwerp. Zo ook KernGezond.

We nodigen je uit om eenmalig deel te nemen aan onze outdoor beweegsessies op donderdag 8 februari, van 10-11 uur of van 11.30 tot 12.20 uur. Dit is onder begeleiding van de oncologische fysiotherapeuten van KernGezond in Mijdrecht op onze locatie in Wilnis. Er is plek voor 12 personen per tijdsblok. Bij slecht weer wordt de outdoorsessie binnen gegeven op onze KernGezond-locatie in Wilnis. Neem vandaag nog contact op met via mijdrecht@kerngezond.eu en doe ook mee!