Zorgaanbod

Bekkenfysiotherapie

Geregistreerde bekkenfysiotherapeuten zijn fysiotherapeuten die dankzij een aanvullende opleiding gespecialiseerd zijn in het behandelen van klachten in het gebied van buik, bekken, lage rug en bekkenbodem. De klachten in de bekkenbodem kunnen ontstaan na een bevalling, na meerdere blaasontstekingen, wanneer vrouwen in de overgang zijn of na een grote buikoperatie zoals het verwijderen van de baarmoeder of bij heren aan de prostaat.

Bekkenfysiotherapie wordt op onze KernGezond-locaties in Lelystad en Mijdrecht gegeven. Aanmelden kan door te bellen naar KernGezond op nummer 0320 220 145 of mail naar info@kerngezond.eu.

deviderTerug naar overzicht

UITLEG

Meer informatie
over dit onderwerp

devider

Voor wie?

De spieren van lage rug, buik en bekkenbodem spelen een rol bij houding en bewegen. Daarnaast hebben deze spieren een belangrijke taak bij plassen, vrijen en ontlasten. De spieren van de bekkenbodem kun je zelf niet zien, soms is het moeilijk om ze te kunnen aan-of ontspannen en op het juiste moment te gebruiken.

Klachten in het gebied van bekken, buik en bekkenbodem komen voor bij vrouwen, mannen, kinderen en ouderen.

Bij welke klachten?

De bekkenfysiotherapeut houdt zich bezig met preventie, en met voorlichting, coachen, begeleiden en behandelen van lage rug-, en bekkengerelateerde klachten. Zij werken nauw samen met een uroloog, gynaecoloog, chirurg, verloskundige, internist of de huisarts. Voorbeelden van klachten die een bekkenfysiotherapeut kan behandelen:

 • urineverlies,
 • hevige aandrang,
 • moeizaam plassen,
 • moeizame stoelgang,
 • ontlastingsverlies,
 • verzakkingsklachten (blaas, baarmoeder of darmen),
 • pijn in de onderbuik,
 • begeleiding bij operaties in de onderbuik,
 • pijn bij het vrijen,
 • bekkenpijn/klachten als gevolg van zwangerschap en/of bevalling
 • stuitpijn

Behandelmethoden

Er zijn verschillende behandelmethoden binnen de bekkenfysiotherapie. Er wordt uitleg gegeven over:

 • De ligging en de functie van de bekkenbodemspieren
 • De functie van de blaas en de darm
 • De samenwerking tussen de bekkenbodemspieren en de blaas en de darm
 • Toiletadvies
 • Buikdrukregulatie
 • EMG / Biofeedback training
 • Functioneel oefenen bekkenbodem
 • Mobilisatie, coördinatie/stabilisatie technieken
 • Optioneel; behandeling volgens NIMOC methode

je krijgt naast voorlichting omtrent functies van de bekkenbodem. blaas en darmen, ook gerichte oefeningen voor ademhaling, toiletgedrag, houdings- en tiladviezen en oefeningen voor de bekkenbodem en stabilisatie van de bekken en lage rug. Er wordt daarna samen met de client gekeken naar de juiste behandelmethode, afhankelijk van de klachten en je leeftijd zal dit per persoon verschillend zijn.

Wat ga je merken?

Door middel van oefeningen leer je de spieren van de bekkenbodem aan te spannen en/of te ontspannen en bewust te gebruiken. Deze tips, adviezen en oefeningen kunnen direct effect geven op de klachten en deze dan ook verbeteren. Voor sommige klachten is het nodig om een langer behandeltraject in te gaan en zal verbetering van de klachten pas later optreden.

Na de behandeling hopen we dat je dankzij de adviezen, voldoende zelf kunt om de klachten onder controle te houden of dat je natuurlijk van je klachten af bent.

Eerste afspraak

Naast een screening bestaat je eerste afspraak uit twee onderdelen: een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek. In het gesprek stelt de bekkenfysiotherapeut vragen over je klachten; bijvoorbeeld hoe ze ontstaan zijn en wanneer ze toenemen of verminderen.

Vervolgens zal de bekkenfysiotherapeut indien nodig met behulp van inwendig onderzoek, de functie van bekkenbodemspieren beoordelen. Hieruit volgen vaak oefeningen en adviezen waar je direct mee aan de slag kunt.

Bekkenfysiotherapie wordt op onze KernGezond-locaties in Lelystad en Mijdrecht. Aanmelden kan door te bellen naar KernGezond op nummer 0320 220 145 of mail naar info@kerngezond.eu.

Vergoeding (bekken)fysiotherapie

Fysiotherapie en oefentherapie zitten gedeeltelijk in het basispakket van de zorgverzekering. Wat je precies vergoed krijgt, hangt af van je leeftijd en de reden waarom je fysiotherapie/oefentherapie krijgt. Je kunt je aanvullend verzekeren voor fysiotherapie/oefentherapie die niet in je basisverzekering zitten. Fysiotherapie, geriatrie fysiotherapie, kinderfysiotherapie, oedeemfysiotherapie en manuele therapie vallen onder fysiotherapie. Alle behandelingen in een kalenderjaar worden bij elkaar opgeteld. Hierbij maakt het niet uit in welke praktijk je bent geweest.

Bij een chronische aandoening krijg je de fysiotherapie en oefentherapie vergoed vanaf de 21e behandeling. Je betaalt de eerste 20 behandelingen dus altijd zelf. Niet bij alle chronische aandoeningen worden fysiotherapie en oefentherapie vergoed. Doe hierover navraag bij je verzekeringsmaatschappij.

Jongeren tot 18 jaar krijgen in eerste instantie 9 behandelingen voor fysiotherapie en oefentherapie vergoed. Mocht er daarna nog meer behandelingen nodig zijn, dan kan je zorgverzekeraar tot maximaal 9 extra behandelingen vergoeden. Boven de 18 jaar is een aanvullende verzekering nodig om in aanmerking te komen voor een vergoeding. Doe hierover navraag bij je verzekeringsmaatschappij.

Met een verwijzing van een arts en indicatie urine-incontinentie worden 9 behandelingen bekkenfysiotherapie vergoed door de zorgverzekeraar (houdt hierbij rekening met het verplichte eigen risico). Bij alle overige indicaties is voor volwassenen een aanvullende verzekering nodig om in aanmerking te komen voor een vergoeding. Doe hierover navraag bij je verzekeringsmaatschappij.

CONTACT

Wil je een
afspraak maken?

devider
Kerngezond Contact