Zorgaanbod
Bekkenfysiotherapie
Geregistreerde bekkenfysiotherapeuten zijn fysiotherapeuten die dankzij een aanvullende opleiding gespecialiseerd zijn in het behandelen van klachten in het gebied van buik, bekken, lage rug en bekkenbodem. De spieren van lage rug, buik en bekkenbodem spelen een rol bij houding en bewegen. Daarnaast hebben deze spieren een belangrijke taak bij plassen, vrijen en ontlasten.

UITLEG
Meer informatie
over dit onderwerp
Voor wie?
Klachten in het gebied van bekken, buik en bekkenbodem komen voor bij vrouwen, mannen, kinderen en ouderen. De bekkentherapeut is er voor mensen van alle leeftijden.
Bij welke klachten?
De bekkenfysiotherapeut houdt zich bezig met preventie en met voorlichting, coachen, begeleiden en behandelen. Voorbeelden van klachten die een bekkenfysiotherapeut kan behandelen:
- urineverlies
- hevige aandrang
- moeizaam plassen
- moeizame stoelgang
- ontlastingsverlies
- verzakkingsklachten
- pijn in de onderbuik
- pijn bij het vrijen
- bekkenpijn
- stuitpijn (optioneel; behandeling volgens NIMOC methode)
Behandelmethoden
Er zijn verschillende behandelmethoden binnen de Bekkenfysiotherapie. Er wordt samen met de client gekeken naar de juiste behandelmethode, dit zal dus per persoon verschillend zijn.
Wat ga je merken?
Veel tips en adviezen kunnen direct effect hebben op de klachten en deze kunnen dan ook direct verbeteren. Voor sommige klachten is het nodig om een langer behandeltraject in te gaan en zal verbetering van de klachten pas later optreden.
Na de behandeling hopen we dat je dankzij de behandeling en adviezen voldoende zelf kunt om de klachten onder controle te houden of dat je natuurlijk van je klachten af bent.
Eerste afspraak
De eerste afspraak staat volledig in het teken van de klachten in kaart te brengen. Hieruit volgen vaak tips en adviezen waar je direct mee aan de slag kunt.
Vergoeding
Met een verwijzing van een arts en indicatie urine-incontinentie worden 9 behandelingen bekkenfysiotherapie vergoed door de zorgverzekeraar. Bij alle overige indicaties is voor volwassenen een aanvullende verzekering nodig om in aanmerking te komen voor een vergoeding. Doe hierover navraag bij je verzekeringsmaatschappij.
