Dit zijn de voordelen van sporten als je zwanger bent

Wat leuk, je bent zwanger! Tijdens de zwangerschap vinden er veranderingen plaats in de hormoonspiegels van een vrouw. Deze veranderingen kunnen invloed hebben op je fysieke prestaties en kunnen bijvoorbeeld zorgen voor instabiliteit in de gewrichten. Mede veroorzaakt door de groei van de buik en de toename van je lichaamsgewicht.

deviderTerug naar overzicht

Voordelen van sporten als je zwanger bent - KernGezond

Veel vrouwen ervaren daarnaast ook nog vermoeidheid tijdens de zwangerschap, vooral in het eerste en derde trimester. Dit zal ongetwijfeld invloed hebben op je motivatie om in beweging te blijven. Toch heeft het in beweging blijven en/of sporten voordelen voor je zwangerschap. Het is daarbij wel belangrijk om te onthouden dat elke zwangerschap anders is en dat het belangrijk is om te luisteren naar je lichaam en te overleggen met je verloskundige of gynaecoloog voordat je begint met sporten of een nieuwe activiteit tijdens de zwangerschap.

Er zijn verschillende voordelen van sporten tijdens de zwangerschap. Hieronder vind je enkele belangrijke voordelen:

  • Verbeterde gezondheid van je hart en bloedvaten: Sporten kan helpen bij het verbeteren van de gezondheid van je hart en bloedvaten (cardiovasculaire), wat belangrijk is tijdens de zwangerschap omdat het de doorbloeding van de placenta kan verbeteren en de groei van de foetus kan bevorderen.
  • Vermindering van zwangerschapsgerelateerde klachten: Regelmatig sporten kan helpen bij het verminderen van zwangerschapsgerelateerde klachten zoals rugpijn, vermoeidheid, constipatie, zwellingen en stemmingswisselingen.
  • Betere slaap: Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen om de kwaliteit van de slaap te verbeteren, waardoor je je energieker voelt tijdens de dag.
  • Minder kans op zwangerschapsdiabetes: Verantwoord in beweging blijven kan helpen om het risico op zwangerschapsdiabetes te verminderen. Zwangerschapsdiabetes kan leiden tot complicaties tijdens de zwangerschap en de bevalling.
  • Voorbereiding op de bevalling: Sporten (vooral voordat je zwanger wordt) kan helpen bij het versterken van de spieren die je nodig hebt tijdens de bevalling en kan ook helpen bij het opbouwen van uithoudingsvermogen en kracht.
  • Sneller herstel na de bevalling: Door tijdens de zwangerschap regelmatig te sporten, kan je beter voorbereid zijn op de fysieke uitdagingen van de bevalling en kan je herstel na de bevalling sneller verlopen.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat elk lichaam anders reageert op sporten tijdens de zwangerschap. Raadpleeg daarom altijd je verloskundige voordat je begint met sporten of een nieuwe activiteit.

Komen samen in beweging onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut van KernGezond

Vind je het spannend om zelfstandig te gaan sporten? Kies dan voor verantwoord bewegen onder begeleiding van een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in het begeleiden van zwangere vrouwen. Door de ZwangerFit® cursus bij KernGezond te volgen werk je (door) aan je fitheid, je leert alles over de zwangerschap, je wordt voorbereid op de bevalling en na je bevalling gecoacht om je kracht en conditie weer op peil te krijgen! De cursus heeft een gunstige invloed op het beloop van de zwangerschap, de bevalling en op het herstel na de bevalling. Meer informatie over het beweegprogramma ZwangerFit® ->

Pretecho laten maken bij MijnPretecho locatie KernGezond in Lelystad

Wil je jouw zwangerschap extra bijzonder maken, kom dan gezellig langs voor een pretecho. Vanaf januari hebben wij een samenwerkingsverband met Adinda van MijnPretecho.nl. Zij is altijd werkzaam geweest in de zorg. Eerst als verpleegkundige in het ziekenhuis en daarna jaren als verpleegkundige op het consultatiebureau. Adinda maakt er met haar 2D, 3D/4D pretecho’s een speciale ervaring van waar je met veel plezier op terugkijkt. Volg jij het beweegprogramma ZwangerFit, BevalFit of MamaFit bij KernGezond, dan ontvang je ook nog eens een leuke korting op je pretecho’s.