Het belang van buiten spelen voor kinderen

Nog maar 60% van de jeugd speelt buiten en dit percentage loopt elk jaar verder terug. Terwijl buiten spelen om verschillende redenen erg belangrijk is. Kinderen zijn niet alleen fysiek lekker in beweging, het helpt bij hun mentale welzijn, ze krijgen vitamine D binnen en hun sociale vaardigheden krijgen een boost.

deviderTerug naar overzicht

Het belang van buiten spelen - KernGezond

Uit een onderzoek van Jantje Beton, een organisatie die zich inzet voor het stimuleren van spelen en bewegen van kinderen, bleek dat in 2020 ongeveer 60% van de kinderen in Nederland dagelijks buiten speelde. Dit was lager dan in voorgaande jaren.

Een ander onderzoek van het Mulier Instituut, dat zich richt op onderzoek naar sport en bewegen, toonde aan dat in 2020 ongeveer 64% van de kinderen tussen de 4 en 12 jaar oud regelmatig buiten speelde.

Hoewel er dus nog steeds veel kinderen zijn die buiten spelen, lijkt het erop dat dit aantal de afgelopen jaren afneemt. Dit kan onder andere te maken hebben met het toenemende gebruik van digitale media en de afname van beschikbare speelruimte in sommige gebieden.

Buiten spelen is gezond om verschillende redenen:

  1. Fysieke activiteit: Buiten spelen stimuleert lichaamsbeweging, wat kan helpen om het risico op obesitas en andere gezondheidsproblemen te verminderen. Het kan ook bijdragen aan het ontwikkelen van fysieke vaardigheden, zoals kracht, coördinatie en evenwicht.
  2. Vitamine D: Door buiten te spelen, wordt de huid blootgesteld aan zonlicht, wat kan helpen bij het aanmaken van vitamine D. Vitamine D is belangrijk voor de gezondheid van botten en kan ook helpen bij het immuunsysteem.
  3. Mentaal welzijn: Buiten spelen kan bijdragen aan het verbeteren van de stemming en het verminderen van stress en angst. Het kan ook helpen om de aandacht te verbeteren en de creativiteit te stimuleren.
  4. Sociale vaardigheden: Buiten spelen biedt kansen voor kinderen om te socialiseren en te communiceren met andere kinderen, waardoor ze hun sociale vaardigheden kunnen ontwikkelen.
  5. Natuurlijke omgeving: Buiten spelen biedt de mogelijkheid om in contact te komen met de natuurlijke omgeving, wat kan bijdragen aan een gevoel van verbondenheid met de natuur en het milieu.

Hoeveel tijd per dag wordt geadviseerd om (buiten) te spelen

De Nederlandse beweegrichtlijnen geven aan dat kinderen tussen de 4 en 18 jaar oud geldt dat zij minstens 1 uur per dag matig intensieve lichamelijke activiteit zouden moeten hebben. Waarbij volgens de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) kinderen tussen de 1 en 4 jaar oud, minstens 180 minuten per dag (3 uur) moeten besteden aan enige vorm van fysieke activiteit, waarvan minstens 60 minuten aan matig intensieve lichamelijke activiteit. Dit kan eenvoudig al het buiten spelen omvatten, maar ook andere vormen van bewegen.

Welke activiteiten buiten kunnen kinderen doen om aan de beweegrichtlijnen te voldoen

Er zijn veel verschillende activiteiten buiten die kinderen kunnen doen om aan de beweegrichtlijnen te voldoen en hun lichamelijke activiteit te verhogen. Enkele voorbeelden van activiteiten die kinderen buiten kunnen doen zijn:

  1. Fietsen of steppen: Fietsen of steppen is een leuke manier om de omgeving te verkennen en tegelijkertijd aan de beweegrichtlijnen te voldoen.
  2. Wandelen of rennen: Wandelen of rennen is een eenvoudige en effectieve manier om aan de beweegrichtlijnen te voldoen. Kinderen kunnen bijvoorbeeld een wandeling of een speurtocht maken in de natuur.
  3. Buitenspelen in spelvorm: Buitenspelen is een geweldige manier om lichamelijk actief te zijn en tegelijkertijd te genieten van de frisse buitenlucht. Kinderen kunnen bijvoorbeeld tikkertje spelen, voetballen of verstoppertje spelen. Dit zie je nog wel terug op het schoolplein, maar in woonwijken wordt dit al minder.
  4. Natuuractiviteiten: Denk hierbij aan klimmen, klauteren en balanceren op bomen, rotsen en stenen zijn uitdagende en leuke manieren om aan de beweegrichtlijnen te voldoen en tegelijkertijd te genieten van de natuur. Bijkomend voordeel, dit is goed voor hun motoriek.
  5. Zwemmen: Zwemmen is een uitstekende manier om lekker te bewegen, en is vooral in de zomer buiten een populaire activiteit onder kinderen.

Het is belangrijk om te onthouden dat de activiteiten die kinderen doen, moeten passen bij hun leeftijd en fysieke mogelijkheden. Het is ook belangrijk om kinderen aan te moedigen om te experimenteren en verschillende activiteiten uit te proberen om te ontdekken wat ze leuk vinden.

Laat je kind samen in beweging komen onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut van KernGezond

Het is belangrijk dat kinderen meer gaan bewegen omdat fysieke activiteit een cruciaal onderdeel is van een gezonde levensstijl en kan bijdragen aan de ontwikkeling van een kind op verschillende gebieden. Wij vinden het belangrijk dat jouw kind de juiste weg volgt naar meer bewegen en lekker in haar/zijn vel zitten. Maar bovenal; dat je dit kunt doen binnen een veilige én vertrouwde omgeving waar aandacht voor je is. Kids FysioFitness is een beweegprogramma dat bedoeld is voor kinderen die hun behandeling bij de fysiotherapeut hebben afgerond, maar nog extra training kunnen gebruiken om te kunnen doorstromen naar een sportclub. Meer informatie over het KernGezond beweegprogramma Kids FysioFitness – >