Hoe motiveer je een kind dat een hekel heeft aan bewegen

Als kinderen niet gewend zijn om regelmatig te bewegen, kan het lastig zijn om hiermee te beginnen. Dit kan ook gelden voor gezinnen die niet zijn opgegroeid met een actieve levensstijl. Het kan helpen om samen met een deskundige, zoals een fysiotherapeut of kindercoach, te werken om een ​​bewegingsplan op te stellen en het kind te motiveren om te bewegen.

deviderTerug naar overzicht

Hoe motiveer je een kind dat een hekel heeft aan bewegen - KernGezond

Volgens de meest recente gegevens van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) uit 2021 heeft ongeveer 13,7% van de kinderen tussen 4 en 20 jaar in Nederland overgewicht en 2,5% heeft obesitas. Dit betekent dat ongeveer 1 op de 40 kinderen in Nederland obesitas heeft. Deze cijfers zijn vergelijkbaar met die van voorgaande jaren. Waarbij obesitas een complexe aandoening is, die meerdere oorzaken kan hebben, zoals genetische, omgevings- en gedragsfactoren. Het behandelen van obesitas bij kinderen vereist een geïntegreerde en multidisciplinaire aanpak, waarbij aandacht wordt besteed aan voeding, beweging, gedrag en psychologische factoren.

Wat zijn dan de beweegrichtlijnen voor kinderen?

De beweegrichtlijnen voor kinderen in Nederland zijn opgesteld door de Gezondheidsraad en geven advies over de hoeveelheid beweging die kinderen nodig hebben voor een goede gezondheid en ontwikkeling. De richtlijnen geven aanbevelingen voor verschillende leeftijdsgroepen.

  • Voor kinderen van 0-4 jaar geldt het advies om dagelijks minimaal 3 uur per dag te bewegen, waarbij het belangrijk is dat zij ook minimaal 20 minuten per dag actief spelen op een manier waarbij zij leren bewegen en hun motoriek ontwikkelen.
  • Voor kinderen van 4-18 jaar geldt het advies om dagelijks minimaal 1 uur matig intensief te bewegen, waarbij het belangrijk is dat zij ook spier- en botversterkende activiteiten doen. Matig intensief bewegen betekent dat de hartslag en ademhaling versnellen, maar dat je nog wel kunt praten. Voorbeelden van matig intensieve activiteiten zijn wandelen, fietsen, dansen, voetballen en zwemmen. Voor spier- en botversterkende activiteiten kun je denken aan krachttraining, touwtjespringen, hardlopen en springen. Al dan niet buiten, want buitenspelen is super gezond!

Het kan een uitdaging zijn om een ​​kind te motiveren dat een hekel heeft aan bewegen, maar er zijn een aantal strategieën die kunnen helpen:

  1. Zoek naar activiteiten die je kind echt leuk vindt: een open deur natuurlijk, maar vraag je kind wat voor activiteiten hij/zij wel leuk vindt en probeer een manier te vinden om deze activiteiten te integreren in je bewegingsplan. Bijvoorbeeld, als het kind van dansen houdt, kan een dansles of dansspelletjes een goede manier zijn om het kind in beweging te krijgen.
  2. Maak het leuk: probeer bewegen leuk te maken door het te combineren met spelletjes, muziek of competitie. Je kunt je kind uitdagen om een hele gekke en vooral grappige challenge te doen. Bekijk hiervoor de video hieronder van onze KernGezond fysiotherapeut Simon.
  3. Betrek het hele gezin: maak beweging een gezinsactiviteit en betrek ook de ouders of broers en zussen erbij. Hierdoor kan het kind zich gesteund voelen en is er meer kans op succes.
  4. Zorg voor variatie: zorg voor afwisseling in de activiteiten en verander regelmatig het bewegingsplan. Dit houdt het interessant en voorkomt dat het kind verveeld raakt.
  5. Creëer een positieve omgeving: maak het kind bewust van de voordelen van bewegen en een gezonde levensstijl. Zorg voor een positieve sfeer door het kind aan te moedigen en te prijzen voor de inzet en vooruitgang die hij/zij boekt.

Vergeet niet dat elk kind anders is en dat niet alle strategieën voor elk kind werken.

 

Laat je kind samen in beweging komen onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut van KernGezond

Het is belangrijk dat kinderen meer gaan bewegen omdat fysieke activiteit een cruciaal onderdeel is van een gezonde levensstijl en kan bijdragen aan de ontwikkeling van een kind op verschillende gebieden. Wij vinden het belangrijk dat jouw kind de juiste weg volgt naar meer bewegen en lekker in haar/zijn vel zitten. Maar bovenal; dat je dit kunt doen binnen een veilige én vertrouwde omgeving waar aandacht voor je is. Kids FysioFitness is een beweegprogramma dat bedoeld is voor kinderen die hun behandeling bij de fysiotherapeut hebben afgerond, maar nog extra training kunnen gebruiken om te kunnen doorstromen naar een sportclub. Meer informatie over het KernGezond beweegprogramma Kids FysioFitness – >