Stress verminderen met een simpele ademhalingsmeditatie

Druk, druk, druk. Iedereen is tegenwoordig alleen nog maar druk, zo lijkt het wel. Zoek je een eenvoudige manier om je stress te verminderen? Probeer dan eens meditatie! Het kan helpen om je geest te kalmeren en je emoties te reguleren.

deviderTerug naar overzicht

Ademhalingsmeditatie - KernGezond

Een eenvoudige meditatie die kan helpen om stress te verminderen, is de ademhalingsmeditatie, waarbij er focus gelegd wordt op je buikademhaling. Een buikademhaling is een ontspannende ademhalingstechniek die vaak wordt gebruikt bij meditatie. Dit komt doordat een buikademhaling het parasympathische zenuwstelsel activeert, wat het lichaam helpt te ontspannen en te kalmeren. Er wordt meer zuurstof opgenomen in de longen en in het bloed. Dit kan eveneens helpen bij het verbeteren van de zuurstofvoorziening van het lichaam, wat kan leiden tot meer energie en vitaliteit. Win-winsituatie!

Kortom, een buikademhaling kan helpen bij het verbeteren van de fysieke, mentale en emotionele gezondheid en kan bijdragen aan een diepere en meer ontspannen meditatie-ervaring. Zie hieronder ook de uitleg van onze KernGezond fysiotherapeut Iris, waarbij zij meer uitleg geeft over je buikademhaling.

Hier zijn de 5 eenvoudige stappen bij ademhalingsmeditatie:

  1. Zoek een rustige plek waar je comfortabel kunt zitten of liggen zonder gestoord te worden. Met je rug recht en je handen op je schoot of op je knieën.
  2. Sluit je ogen en concentreer je op je ademhaling. Adem langzaam en diep in door je neus, voel je buik uitzetten terwijl je ademt en voel hoe de lucht door je lichaam stroomt.
  3. Houd je adem even vast en adem dan langzaam uit door je mond, terwijl je je buik weer naar binnen trekt. Voel hoe de spanning uit je lichaam wegvloeit terwijl je uitademt.
  4. Herhaal deze ademhalingsoefening en focus je volledig op je ademhaling. Laat gedachten die in je opkomen gewoon voorbijgaan zonder erop te reageren. Daar zit de meeste uitdaging.
  5. Blijf zo’n 5 tot 10 minuten mediteren en breng dan langzaam je aandacht terug naar de omgeving om je heen.

Deze ademhalingsmeditatie kan op elk moment van de dag worden uitgevoerd, bijvoorbeeld als je gestrest bent op het werk of thuis. Door regelmatig te mediteren, kan je je stressniveau verminderen en meer innerlijke rust en ontspanning ervaren.