Verantwoord blijven sporten tijdens je zwangerschap

Een zwangerschap is een spannende en bijzondere tijd. Een tijd waarin waarschijnlijk veel op jullie afkomt en waarin je gaat merken dat je lichaam gaat veranderen. In de zwangerschap is het belangrijk dat je zo goed als het gaat in conditie blijft. Het is over het algemeen veilig en gezond om te blijven bewegen tijdens de zwangerschap, maar het is wel belangrijk om bepaalde voorzorgsmaatregelen te nemen en de juiste activiteiten te kiezen.

deviderTerug naar overzicht

Verantwoord blijven sporten tijdens je zwangerschap - KernGezond

Tijdens de zwangerschap verandert het lichaam van een vrouw op verschillende manieren, waaronder de groei van de buik en de toename van het lichaamsgewicht. Die zijn alom bekend. Deze veranderingen kunnen invloed hebben op de fysieke activiteit van een vrouw en kunnen bepaalde sporten lastiger maken. Overleg daarom altijd met je verloskundige of gynaecoloog voordat je begint met sporten of een nieuwe activiteit tijdens de zwangerschap. Hij of zij kan beoordelen of het veilig is om te sporten en kan je advies geven over welke sporten geschikt zijn voor jou.

Hier zijn enkele tips om verantwoord in beweging te blijven tijdens de zwangerschap:

  • Kies de juiste activiteiten: Zoek naar activiteiten die veilig zijn tijdens de zwangerschap, zoals zwemmen, wandelen, yoga en lichte krachttraining. Vermijd contactsporten, activiteiten waarbij je kunt vallen en sporten met hoge intensiteit.
  • Luister naar je lichaam: Tijdens de zwangerschap verandert je lichaam en kan het moeilijker zijn om bepaalde activiteiten uit te voeren. Luister naar je lichaam en doe wat goed voelt. Vermijd overmatige vermoeidheid en overbelasting van je lichaam.
  • Pas de intensiteit aan: Verminder de intensiteit van je training en bouw geleidelijk aan weer op. Het is belangrijk om jezelf niet te overbelasten en om niet buiten adem te raken.
  • Zorg voor voldoende vochtinname: Tijdens het sporten verlies je vocht door zweten. Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt om gehydrateerd te blijven. Vermijd sportdranken die te veel suiker bevatten.
  • Draag de juiste kleding: Draag comfortabele, ademende kleding die niet te strak zit. Kies schoenen met goede ondersteuning en demping om je gewrichten te beschermen. En kies voor een stevige sport BH.
  • Beperk het liggen op je rug: Na het eerste trimester is het beter om te vermijden om op je rug te liggen, omdat dit de bloedtoevoer naar de baarmoeder kan verminderen met als gevolg dat je duizelig wordt. Kies activiteiten waarbij je op je zij of rechtop kunt zitten.
  • Stel realistische doelen: Stel realistische doelen voor jezelf en pas je verwachtingen aan aan je zwangerschap. Het is niet nodig om persoonlijke records te breken of een bepaalde prestatie te halen. Het belangrijkste is om actief te blijven en goed voor jezelf te zorgen.
  • Stop met sporten als je pijn hebt: Als je tijdens het sporten pijn, plotselinge hoofdpijn, bandgevoel op je buik, terugkerende harde buiken of ander ongemak ervaart, stop dan onmiddellijk. Overleg met je arts als je aanhoudende pijn of ongemak hebt.

Komen samen in beweging onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut van KernGezond

Vind je het spannend om zelfstandig te gaan sporten? Kies dan voor verantwoord bewegen onder begeleiding van een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in het begeleiden van zwangere vrouwen. Door de ZwangerFit® cursus bij KernGezond te volgen werk je (door) aan je fitheid, je leert alles over de zwangerschap, je wordt voorbereid op de bevalling en na je bevalling gecoacht om je kracht en conditie weer op peil te krijgen! De cursus heeft een gunstige invloed op het beloop van de zwangerschap, de bevalling en op het herstel na de bevalling. Meer informatie over het beweegprogramma ZwangerFit® ->

Pretecho laten maken bij MijnPretecho locatie KernGezond in Lelystad

Wil je jouw zwangerschap extra bijzonder maken, kom dan gezellig langs voor een pretecho. Vanaf januari hebben wij een samenwerkingsverband met Adinda van MijnPretecho.nl. Zij is altijd werkzaam geweest in de zorg. Eerst als verpleegkundige in het ziekenhuis en daarna jaren als verpleegkundige op het consultatiebureau. Adinda maakt er met haar 2D, 3D/4D pretecho’s een speciale ervaring van waar je met veel plezier op terugkijkt. Volg jij het beweegprogramma ZwangerFit, BevalFit of MamaFit bij KernGezond, dan ontvang je ook nog eens een leuke korting op je pretecho’s.