Wat is het verschil tussen een fysiotherapeut en een manueel therapeut

Fysiotherapie en manuele therapie zijn twee verschillende behandelmethoden die vaak samen worden gebruikt om patiënten te helpen bij het verminderen van pijn en het verbeteren van hun mobiliteit en functie.

deviderTerug naar overzicht

Verschil fysio en manuele therapie KernGezond

Fysiotherapeuten en manueel therapeuten zijn beide gespecialiseerde professionals die de nodige opleiding en training hebben gevolgd om patiënten te behandelen en te begeleiden bij hun herstel. Je start als algemeen fysiotherapeut en kunt je daarna verder specialiseren bijvoorbeeld als manueel therapeut.

Het grootste verschil tussen een fysiotherapeut en een manueel therapeut is dat een manueel therapeut zich specifiek richt op de behandeling van gewrichten, terwijl een fysiotherapeut een breder spectrum van behandelingen toepast om het functioneren van het lichaam als geheel te verbeteren.

Een fysiotherapeut richt zich op het verbeteren van het functioneren van het lichaam als geheel. Dit kan bijvoorbeeld het verbeteren van de mobiliteit, spierkracht, coördinatie en balans omvatten. Fysiotherapie is gericht op het behandelen van verschillende aandoeningen en klachten die invloed hebben op de bewegingsfunctie van het lichaam.

Een manueel therapeut heeft daarentegen een aanvullende opleiding gevolgd na de fysiotherapie opleiding en heeft zich gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van gewrichten en de bijbehorende structuren, zoals spieren en zenuwen. Manuele therapie is gericht op het herstellen van de normale bewegingsvrijheid van de gewrichten en het verminderen van pijn in deze gewrichten. Dit wordt gedaan door middel van specifieke mobilisatie- en manipulatietechnieken.

In de praktijk werken fysiotherapeuten en manueel therapeuten vaak samen om patiënten te helpen bij het verbeteren van hun bewegingsfunctie en het verminderen van pijn. Op onze KernGezond-locaties Lelystad, Mijdrecht en Zeist vind je zowel fysiotherapeuten als manueel therapeuten.

Conclusie

Fysiotherapie kan worden gebruikt om de algemene beweeglijkheid van het lichaam te verbeteren, terwijl manuele therapie kan worden ingezet voor specifieke gewrichtsproblemen. Het belangrijkste verschil tussen deze twee specialisaties is dus de focus van de behandeling en de specifieke technieken die worden gebruikt om patiënten te helpen.