Rug

Lage rugpijn

Patiënten met lage rugpijn hebben pijn onderin hun rug. De pijn kan ook uitstralen naar de bil of het been. Lang staan of zitten, maar ook bewegen, kan behoorlijk pijn doen. Bij lage rugpijn is het belangrijk om in beweging te blijven, omdat dit het herstel bevordert. Hoe vaak en welke vorm van beweging dat precies kan zijn, kan jij afstemmen met een fysiotherapeut.

deviderTerug naar overzicht

UITLEG

Meer informatie
over dit onderwerp

devider

Wat is lage rugpijn?

Patiënten met lage rugpijn hebben pijn onderin hun rug. De pijn kan ook uitstralen naar de bil of het been. Lang staan of zitten, maar ook bewegen, kan behoorlijk pijn doen. Bij sommige mensen is de rugpijn eenmalig, anderen hebben geregeld klachten.

Lage rugpijn wordt ook wel spit of lumbago genoemd. Het komt veel voor: vier van de vijf mensen hebben er weleens last van. Waardoor de pijn veroorzaakt wordt, is vaak moeilijk te achterhalen. Bij de meeste mensen heeft lage rugpijn te maken met de spieren, banden en gewrichten in de rug. Die zijn dan – simpel gezegd – tijdelijk ‘uit vorm’. Zelfs bij erge pijn is er meestal geen sprake van een ziekte of blijvende schade.

Klachten bij lage rugpijn

  • Uitstralende pijn naar de bilstreek of het been.
  • Krachtsverlies.
  • Een doof gevoel of tintelingen in het been of de voet.
  • Een verminderde controle van het plassen of de stoelgang.
  • Rugpijn.

Behandeling lage rugpijn

Bij lage rugpijn is het belangrijk om in beweging te blijven, omdat dit het herstel bevordert. Hoe vaak en welke vorm van beweging dat precies kan zijn, kan jij afstemmen met een fysiotherapeut.

In de meeste gevallen wordt rugpijn niet veroorzaakt door een ernstige ziekte en gaat het vanzelf weer over. Een geruststellende gedachte, maar dat neemt niet weg dat pijn in je rug heel lastig en vervelend kan zijn. Een wondermiddel tegen rugpijn bestaat niet, maar het helpt wel om te blijven bewegen. Wij begeleiden je graag in je proces naar herstel van lage rugpijn.

 

Vergoeding fysiotherapie

Fysiotherapie zit voor personen tot 18 jaar in het basispakket van de zorgverzekering. Boven de 18 jaar is een aanvullende verzekering nodig om in aanmerking te komen voor een vergoeding. Doe hierover navraag bij je verzekeringsmaatschappij. Neem contact op met ons voor een intake.

onze KernGezond medewerkers

Helpen je in beweging te
komen en te blijven

devider

Met ons deskundig team van ruim dertig fysiotherapeuten, manueel therapeuten, sportfysiotherapeuten, bekkentherapeuten en oefentherapeuten zijn wij dagelijks gemotiveerd op onze locaties in Lelystad, Mijdrecht en Zeist om mensen weer krachtig op hun benen te laten staan.

deviderBekijk hier alle medewerkers

Mariska Doffer

Vestigingsmanager KernGezond Lelystad / fysiotherapeut / (kinder)manueel therapeut / MSc bekkenfysiotherapeut

Marc Zeeman

Fysiotherapeut / McKenzie therapeut / Dry Needling / orthopedische knierevalidatie / acupuncturist / Crafta Basis

Iris Barten

Fysiotherapeut / MSc sportfysiotherapeut/ Physis specialist / schouderspecialist aangesloten bij Schoudernetwerk Flevoland

Juliam van de Veer

Vestigingsmanager KernGezond Sport / Personal Trainer/ Functioneel Houding Specialist / Pilates docent

CONTACT

Wil je een
afspraak maken?

devider
Kerngezond Contact