Knie

Meniscus letsel

In de knie zitten twee menisci. Aan de binnenkant en aan de buitenkant. De meniscus heeft als functie om krachten in het kniegewricht op te vangen en ze hebben tevens een stabiliserende functie.

Soms kun je daar door een verkeerde beweging of blessure klachten aan krijgen. Dan helpen wij je graag!

deviderTerug naar overzicht

UITLEG

Meer informatie
over dit onderwerp

devider

Wat is de meniscus?

In de knie zitten twee menisci. Aan de binnenkant en aan de buitenkant. De meniscus heeft als functie om krachten in het kniegewricht op te vangen en ze hebben tevens een stabiliserende functie.

Klachten bij meniscusletsel

Het kan gebeuren dat er tijdens een bepaalde beweging of belasting schade optreed in een deel van een meniscus. Schade kan optreden op jonge en oudere leeftijd. Veelal zijn letsels op jongere leeftijd op basis van te hoge belasting tijdens sportactiviteiten of na een trauma. Op oudere leeftijd kan de meniscus ook scheuren door lichte belasting vanwege afname van de kwaliteit van de meniscus. Afhankelijk van de locatie van meniscus letsel kunnen er verschillende klachten optreden.
  • Pijn aan de knie, locatie van de pijn hangt af van de locatie van het letsel;
  • Mobiliteitsvermindering, minder goed kunnen buigen en/strekken of zelfs het op slot gaan ervan;
  • Zwelling in de knie;
  • Instabiel gevoel, spontaan door de knie zakken.

Behandeling meniscusletsel

Afhankelijk van de symptomen kunnen verschillende behandelingen mogelijk zijn. Als de knie het aan kan starten we met een conservatief beleid en zullen we proberen de spieren rondom de knie te trainen. Onze fysiotherapeuten kunnen jou hierbij helpen!
In een aantal gevallen, bijvoorbeeld wanneer de knie op slot zit is een afspraak bij een orthopeed noodzakelijk. De orthopeed kan er voor kiezen om een kijkoperatie te doen waarbij een deel van de meniscus wordt verwijderd of gehecht. Na een eventuele ingreep bij de orthopeed kan er weer gestart worden met het trainen van de bovenbeenspieren.

Vergoeding fysiotherapie

Fysiotherapie zit voor personen tot 18 jaar in het basispakket van de zorgverzekering. Boven de 18 jaar is een aanvullende verzekering nodig om in aanmerking te komen voor een vergoeding. Doe hierover navraag bij je verzekeringsmaatschappij. Neem contact op met ons voor een intake.

onze KernGezond medewerkers

Helpen je in beweging te
komen en te blijven

devider

Met ons deskundig team van ruim dertig fysiotherapeuten, manueel therapeuten, sportfysiotherapeuten, bekkentherapeuten en oefentherapeuten zijn wij dagelijks gemotiveerd op onze locaties in Lelystad, Mijdrecht en Zeist om mensen weer krachtig op hun benen te laten staan.

deviderBekijk hier alle medewerkers

Jeroen Morssink

Directeur / fysiotherapeut / MSc manueel therapeut / aangesloten bij ParkinsonNet / Peer Review Coach Keurmerk Fysiotherapie

Mariska Doffer

Vestigingsmanager KernGezond Lelystad / fysiotherapeut / (kinder)manueel therapeut / MSc bekkenfysiotherapeut

Marc Zeeman

Fysiotherapeut / McKenzie therapeut / Dry Needling / orthopedische knierevalidatie / acupuncturist / Crafta Basis

Iris Barten

Fysiotherapeut / MSc sportfysiotherapeut/ Physis specialist / schouderspecialist aangesloten bij Schoudernetwerk Flevoland

CONTACT

Wil je een
afspraak maken?

devider
Kerngezond Contact