Heupen

Piriformis syndroom

Bij het piriformis syndroom is er vooral sprake van een stekende pijn in de bilregio. Dit ontstaat doordat een grote zenuw die vanuit de onderrug, via de bil naar het been toe loopt, geïrriteerd raakt.

deviderTerug naar overzicht

UITLEG

Meer informatie
over dit onderwerp

devider

Wat is het Piriformis syndroom?

Bij het piriformis syndroom is er vooral sprake van een stekende pijn in de bilregio. Dit ontstaat doordat een grote zenuw die vanuit de onderrug, via de bil naar het been toe loopt, geïrriteerd raakt. Deze zenuw loopt in de bilregio tussen meerdere diep gelegen bilspieren, waarvan de piriformis spier er één is. Doordat de piriformis spier aangedaan is, kan de zenuw geïrriteerd raken, wat uiteindelijk leidt tot pijnklachten in de bil en soms ook uitstralend naar het been.

Klachten bij Piriformis syndroom

  • Pijn in de bil, vaak diep van binnen, bij zitten. Dit is het meest voorkomende symptoom.
  • Drukpijn in het midden van de bil.
  • Pijn aan de heup of uitstralende pijn aan de achterkant van het been.
  • De pijn verergert na lange tijd zitten, lopen of rennen.
  • De pijn neemt af nadat men is gaan liggen op de rug.

Behandeling Piriformis syndroom

Afhankelijk van de resultaten van het gesprek en het lichamelijk onderzoek door de arts, kan de behandeling bestaan uit fysiotherapie, medicijnen of een pijnblokkade.

De eerste stap in de behandeling zal meestal conservatief zijn. Dit houdt in dat er eerst geprobeerd zal worden de klachten te laten verminderen / verdwijnen door middel van rust in combinatie met:

  • Fysiotherapie gedurende meerdere weken. De fysiotherapeut zal door middel van bepaalde oefeningen de piriformis spier proberen op te rekken en de overige spieren in de bil-, heup- en bekkenregio proberen sterker te maken.
  • Medicatie: Hierbij wordt meestal gestart met paracetamol, vaak in combinatie met een NSAID (Bijv Ibuprofen). Deze middelen hebben een pijnstillende en ontstekingsremmende werking.

Neem gerust contact op met ons om een specialist te spreken die jou van deze pijnklacht kan afhelpen!

Vergoeding fysiotherapie

Fysiotherapie zit voor personen tot 18 jaar in het basispakket van de zorgverzekering. Boven de 18 jaar is een aanvullende verzekering nodig om in aanmerking te komen voor een vergoeding. Doe hierover navraag bij je verzekeringsmaatschappij. Neem contact op met ons voor een intake.

onze KernGezond medewerkers

Helpen je in beweging te
komen en te blijven

devider

Met ons deskundig team van ruim dertig fysiotherapeuten, manueel therapeuten, sportfysiotherapeuten, bekkentherapeuten en oefentherapeuten zijn wij dagelijks gemotiveerd op onze locaties in Lelystad, Mijdrecht en Zeist om mensen weer krachtig op hun benen te laten staan.

deviderBekijk hier alle medewerkers

Mariska Doffer

Vestigingsmanager KernGezond Lelystad / fysiotherapeut / (kinder)manueel therapeut / MSc bekkenfysiotherapeut

Marc Zeeman

Fysiotherapeut / McKenzie therapeut / Dry Needling / orthopedische knierevalidatie / acupuncturist / Crafta Basis

Iris Barten

Fysiotherapeut / MSc sportfysiotherapeut/ Physis specialist / schouderspecialist aangesloten bij Schoudernetwerk Flevoland

Juliam van de Veer

Vestigingsmanager KernGezond Sport / Personal Trainer/ Functioneel Houding Specialist / Pilates docent

CONTACT

Wil je een
afspraak maken?

devider
Kerngezond Contact