Been

Spierpijn

Spierpijn is een gevoel van pijn aan de spier, een veel voorkomende oorzaak is de (over)belasting die optreedt bij het sporten. Je spieren zijn verantwoordelijk voor het bewegen van je lichaam, door samen te trekken en te ontspannen.

deviderTerug naar overzicht

UITLEG

Meer informatie
over dit onderwerp

devider

Wat is spierpijn?

Spierpijn is een gevoel van pijn aan de spier, een veel voorkomende oorzaak is de (over)belasting die optreedt bij het sporten. Je spieren zijn verantwoordelijk voor het bewegen van je lichaam, door samen te trekken en te ontspannen. Je hebt vroeg en verlate spierpijn.

Vroege spierpijn; is een brandend gevoel in je spieren dat ontstaat tijdens of vlak na inspanning. Deze spierpijn wordt veroorzaakt door opstapeling van melkzuur in je spieren, die de zenuwuiteinden prikkelen waardoor pijn ontstaat. Je verzuurde spieren voelen dan verkrampt aan.

Verlate spierpijn; een andere vorm van spierpijn is verlate spierpijn. Deze spierpijn krijg je 24 tot 48 uur na sporten. Dit wordt veroorzaakt door hele kleine scheurtjes in je spiervezels, waardoor je spieren pijn doen en minder belastbaar zijn. Deze spierscheurtjes zijn zo klein dat ze niet slecht voor je zijn. De scheurtjes zorgen er juist voor dat je sterker wordt. Je lichaam gaat de scheurtjes herstellen en er ontstaat een supercompensatie. Dat wil zeggen dat je lichaam zich herstelt boven het oorspronkelijke niveau en zich voorbereidt op de volgende zware belasting door extra spiervezels aan te maken.

Klachten bij spierpijn

  • Brandend gevoel in de spieren
  • Spier voelt hard aan
  • Doet pijn als je op de spier drukt

Behandeling spierpijn

Spierpijn is te voorkomen. Door een goede warming-up te doen, bereid je je spieren voor op de inspanning die gaat komen. Je bloed gaat sneller stromen en je spieren worden warmer. Daardoor is de kans op spierscheurtjes kleiner. Ook is het belangrijk om na de inspanning een cooling-down te doen. Door de inspanning geleidelijk af te bouwen, past je lichaam zich beter aan aan de overgang van inspanning naar rust. Verder is het belangrijk dat je je spieren na inspanning laat herstellen. De spierscheurtjes die zijn ontstaan moeten worden hersteld. Als je niet genoeg rust houdt na de inspanning, kan er ook geen supercompensatie optreden.

Vergoeding fysiotherapie

Fysiotherapie zit voor personen tot 18 jaar in het basispakket van de zorgverzekering. Boven de 18 jaar is een aanvullende verzekering nodig om in aanmerking te komen voor een vergoeding. Doe hierover navraag bij je verzekeringsmaatschappij. Neem contact op met ons voor een intake.

onze KernGezond medewerkers

Helpen je in beweging te
komen en te blijven

devider

Met ons deskundig team van ruim dertig fysiotherapeuten, manueel therapeuten, sportfysiotherapeuten, bekkentherapeuten en oefentherapeuten zijn wij dagelijks gemotiveerd op onze locaties in Lelystad, Mijdrecht en Zeist om mensen weer krachtig op hun benen te laten staan.

deviderBekijk hier alle medewerkers

Mariska Doffer

Vestigingsmanager KernGezond Lelystad / fysiotherapeut / (kinder)manueel therapeut / MSc bekkenfysiotherapeut

Marc Zeeman

Fysiotherapeut / McKenzie therapeut / Dry Needling / orthopedische knierevalidatie / acupuncturist / Crafta Basis

Iris Barten

Fysiotherapeut / MSc sportfysiotherapeut/ Physis specialist / schouderspecialist aangesloten bij Schoudernetwerk Flevoland

Juliam van de Veer

Vestigingsmanager KernGezond Sport / Personal Trainer/ Functioneel Houding Specialist / Pilates docent

CONTACT

Wil je een
afspraak maken?

devider
Kerngezond Contact