Locatie KernGezond Lelystad en Mijdrecht

MSU Echografie

Echografie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. Met deze techniek kunnen er opnamen worden gemaakt van jouw houdings- en bewegingsapparaat. Je kunt hierbij denken aan gewrichten, botten, spieren, slijmbeurzen, pezen, kapsel en banden. Het is een snelle manier om de aard en de aanleiding van de klacht in beeld te brengen, waarna de behandeling meteen kan worden gestart.  

MSU Echografie wordt op onze KernGezond-locaties in Lelystad en Mijdrecht gegeven. Aanmelden kan door te bellen naar KernGezond op nummer 0320 220 145 of mail naar info@kerngezond.eu.

deviderTerug naar overzicht

UITLEG

Meer informatie
over dit onderwerp

devider

Voor wie?

De echografie is geschikt voor iedereen die inzicht wil krijgen in zijn of haar klachten.

Bij welke klachten?

Echografie is een goede methode om diverse aandoeningen duidelijk in beeld te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Spier- en gewrichtspijn
 • Slijmbeursaandoening
 • Botaandoeningen
 • Kraakbeenaandoeningen
 • Aandoeningen van banden en gewrichtskapsel
 • Sportblessures

Behandelmethoden

Bij echografie worden geluidsgolven door middel van een ultrageluidkop (’transducer’) in het lichaam gestuurd. Voor een goede geleiding van de geluidsgolven wordt gel aangebracht tussen de transducer en de huid. De geluidsgolven worden door de verschillende lichaamsweefsels deels geabsorbeerd en deels teruggekaatst. De teruggekaatste geluidsgolven worden door het echografietoestel omgezet in beelden die je op het scherm ziet. Het beeld bestaat voornamelijk uit grijstinten, afhankelijk van de sterkte van de terugkaatsing.  De therapeut is speciaal opgeleid om het echografisch beeld te kunnen interpreteren. De beoordeling van het echografisch onderzoek vindt direct tijdens het consult plaats. Meestal kun je op het scherm meekijken als de echo gemaakt wordt. Indien jouw therapeut het nodig acht, verwijst hij of zij je door naar de huisarts of specialist. Een echo-onderzoek duurt tussen 5 en 20 minuten, afhankelijk van het te onderzoeken gebied.

Wat ga je merken?

Er zitten een heleboel voordelen aan het gebruik van de MSU echografie. Zo kan de therapeut snel een diagnose stellen de behandeling starten of doorverwijzen naar een specialist.

 • Echografisch onderzoek is ongevaarlijk, gemakkelijk en pijnloos.
 • Echografie kan dynamisch worden uitgevoerd, dus tijdens de (pijnlijke)  beweging.
 • De uitkomst van het echografisch onderzoek kan de therapeut helpen bij het stellen van een juiste werkdiagnose. Deze werkdiagnose vormt de basis van jouw persoonlijk behandelplan.
 • Het onderzoek kan gemakkelijk herhaald worden.
 • Ook tijdens de behandelserie kan een echografisch onderzoek worden uitgevoerd, om tussentijds de voortgang van het herstel te kunnen evalueren.
 • Indien je therapeut dat wenselijk of noodzakelijk acht, kan hij jou naar aanleiding van de echo gericht doorverwijzen naar een arts of specialist.

MSU Echografie wordt op onze KernGezond-locaties in Lelystad en Mijdrecht gegeven. Aanmelden kan door te bellen naar KernGezond op nummer 0320 220 145 of mail naar info@kerngezond.eu.

Vergoeding

Echografie wordt vergoed als behandeling fysiotherapie als het onderdeel is van een behandelplan of fysiotherapeutisch behandeltraject.

Fysiotherapie en oefentherapie zitten gedeeltelijk in het basispakket van de zorgverzekering. Wat je precies vergoed krijgt, hangt af van je leeftijd en de reden waarom je fysiotherapie/oefentherapie krijgt. Je kunt je aanvullend verzekeren voor fysiotherapie/oefentherapie die niet in je basisverzekering zitten. Fysiotherapie, geriatrie fysiotherapie, kinderfysiotherapie, oedeemfysiotherapie en manuele therapie vallen onder fysiotherapie. Alle behandelingen in een kalenderjaar worden bij elkaar opgeteld. Hierbij maakt het niet uit in welke praktijk je bent geweest.

Bij een chronische aandoening krijg je de fysiotherapie en oefentherapie vergoed vanaf de 21e behandeling. Je betaalt de eerste 20 behandelingen dus altijd zelf. Niet bij alle chronische aandoeningen worden fysiotherapie en oefentherapie vergoed. Doe hierover navraag bij je verzekeringsmaatschappij.

Jongeren tot 18 jaar krijgen in eerste instantie 9 behandelingen voor fysiotherapie en oefentherapie vergoed. Mocht er daarna nog meer behandelingen nodig zijn, dan kan je zorgverzekeraar tot maximaal 9 extra behandelingen vergoeden. Boven de 18 jaar is een aanvullende verzekering nodig om in aanmerking te komen voor een vergoeding. Doe hierover navraag bij je verzekeringsmaatschappij.

CONTACT

Wil je een
afspraak maken?

devider
Kerngezond Contact