Locatie KernGezond Lelystad en Mijdrecht

Oedeemfysiotherapie

Het menselijk lichaam bestaat voor een groot deel uit vocht. Dit is van groot belang voor het lichaam; het vervoert voedingsstoffen en afvalstoffen door het lichaam en het speelt een cruciale rol in de temperatuurhuishouding. Er is sprake van oedeem wanneer er zich in een lichaamsdeel een overmatige ophoping van vocht bevindt. 

Oedeemfysiotherapie wordt op onze KernGezond-locaties in Lelystad en Mijdrecht gegeven. Aanmelden kan door te bellen naar KernGezond op nummer 0320 220 145 of mail naar info@kerngezond.eu.

deviderTerug naar overzicht

UITLEG

Meer informatie
over dit onderwerp

devider

Voor wie?

De KernGezond oedeemfysiotherapeut is gespecialiseerd in het behandelen van patiënten met oedeem. Oedeem is een abnormale ophoping van vocht. Dit kan ontstaan door verschillende oorzaken en aandoeningen waarbij het lymfestelsel beschadigd raakt of niet goed werkt.

Bij welke klachten?

De oedeemfysiotherapeut kan pijn, een vermoeid gevoel en andere ongemakken die door een zwelling van weefsel ontstaan, verlichten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • Bewegingsbeperking
  • Oedeem na (borst)kanker
  • Vaatproblematiek
  • Trauma of operatie
  • Wondroos
  • Onregelmatig verdeeld vetweefsel

Behandelmethoden

De oedeemfysiotherapeut heeft kennis en vaardigheden om verschillende  soorten oedeem en bijkomende klachten te onderzoeken en te behandelen. Dit geldt, naast lymfoedeem, ook voor veneus oedeem en lipoedeem.

Tijdens de behandelingen wordt compressietherapie toegepast in combinatie met oefentherapie, manuele lymfedrainage en evt. lymfetaping. Daarnaast is er aandacht voor huidverzorging, materialen en adviezen waarmee je kunt leren om zelf controle over de klachten te houden. De oedeemfysiotherapeut begeleidt je ook bij het aanleren van een gezonde leefstijl.

Wat ga je merken?

Door de behandeling zul je merken dat er verlichting van de pijn en een vermoeid gevoel optreedt. De zwelling vermindert vaak en je kunt makkelijker bewegen. Je leert beter met je klachten om te gaan en je hebt weer meer grip op  je klachten.

Oedeemfysiotherapie wordt op onze KernGezond-locaties in Lelystad en Mijdrecht gegeven. Aanmelden kan door te bellen naar KernGezond op nummer 0320 220 145 of mail naar info@kerngezond.eu.

Vergoeding fysiotherapie

Fysiotherapie en oefentherapie zitten gedeeltelijk in het basispakket van de zorgverzekering. Wat je precies vergoed krijgt, hangt af van je leeftijd en de reden waarom je fysiotherapie/oefentherapie krijgt. Je kunt je aanvullend verzekeren voor fysiotherapie/oefentherapie die niet in je basisverzekering zitten. Fysiotherapie, geriatrie fysiotherapie, kinderfysiotherapie, oedeemfysiotherapie en manuele therapie vallen onder fysiotherapie. Alle behandelingen in een kalenderjaar worden bij elkaar opgeteld. Hierbij maakt het niet uit in welke praktijk je bent geweest.

Bij een chronische aandoening krijg je de fysiotherapie en oefentherapie vergoed vanaf de 21e behandeling. Je betaalt de eerste 20 behandelingen dus altijd zelf. Niet bij alle chronische aandoeningen worden fysiotherapie en oefentherapie vergoed. Doe hierover navraag bij je verzekeringsmaatschappij.

Jongeren tot 18 jaar krijgen in eerste instantie 9 behandelingen voor fysiotherapie en oefentherapie vergoed. Mocht er daarna nog meer behandelingen nodig zijn, dan kan je zorgverzekeraar tot maximaal 9 extra behandelingen vergoeden. Boven de 18 jaar is een aanvullende verzekering nodig om in aanmerking te komen voor een vergoeding. Doe hierover navraag bij je verzekeringsmaatschappij.

CONTACT

Wil je een
afspraak maken?

devider
Kerngezond Contact