Locatie KernGezond Mijdrecht

Oncologie fysiotherapie

De oncologie fysiotherapeut is een gespecialiseerde fysiotherapeut. Hij of zij houdt zich bezig met het behandelen, coachen en begeleiden van patiënten tijdens en/of na de behandeling van kanker.

Oncologie fysiotherapie wordt op onze KernGezond-locatie in Mijdrecht gegeven. Aanmelden kan door te bellen naar KernGezond op nummer 0320 220 145 of mail naar info@kerngezond.eu.

deviderTerug naar overzicht

UITLEG

Meer informatie
over dit onderwerp

devider

Oncologie fysiotherapie

De oncologiefysiotherapeut is een gespecialiseerde fysiotherapeut. Hij/zij houdt zich bezig met het behandelen, coachen en begeleiden van patiënten tijdens en/of na de behandeling van kanker. De oncologiefysiotherapeut heeft een extra opleiding gedaan, dit kan een Masteropleiding oncologiefysiotherapie zijn of extra scholing met betrekking tot oncologie. Hierdoor hebben zij specifieke kennis over de ziekte, de medische behandelingen, communicatie met de oncologische patiënt, de korte- en lange termijngevolgen van de medische behandeling en de laatste ontwikkelingen in de oncologie verworven.

Voor wie?

Mensen die kanker hebben (gehad) kunnen problemen krijgen door de ziekte zelf of door de behandeling. Bij sommige van deze problemen kan de oncologiefysiotherapeut helpen. Oncologiefysiotherapeuten worden ingezet in alle fasen van de ziekte.

Bij welke klachten?

Klachten die ontstaan door de ziekte zelf of door de behandeling. Maar ook klachten die zijn overgebleven na de behandeling kunnen effectief worden aangepakt door de oncologische fysiotherapeut. Dit gebeurt vaak in samenwerking met andere zorgaanbieders.

Voorbeelden van veel voorkomende klachten:

  • vermoeidheid
  • verminderde conditie
  • verminderde spierkracht
  • verminderde beweeglijkheid
  • pijn
  • moeite met (dagelijkse) activiteit en participatie.

Behandelmethoden

De oncologiefysiotherapeut werkt vaak multidisciplinair. Dat betekent dat de therapeut vaak samenwerkt met bijvoorbeeld de diëtist, ergotherapeut, oedeemfysiotherapeut en psychische ondersteuning. Deze samenwerking zorgt ervoor dat jij als patiënt op zoveel mogelijk manieren wordt geholpen.

De behandeling van de oncologiefysiotherapeut verschilt per fase, omdat het doel van de behandeling in iedere fase weer anders is.

  • In de curatieve fase: als de behandeling gericht is op genezing. Hierbij helpt de oncologiefysiotherapeut bij het terugkrijgen van verloren of verminderde vaardigheden
  • In de palliatieve fase: werken patiënten samen met de fysiotherapeut aan het behoud van wat ze nog kunnen.
  • In de terminale fase: begeleidt de oncologiefysiotherapeut de patiënt bij het feit dat hij steeds minder kan.

Wat ga je merken?

Door de vroegtijdige ontdekking (via screening) en betere behandelmethoden krijgt kanker steeds meer het karakter van een chronische ziekte. Dit heeft gevolgen voor het fysieke, psychische en sociale welzijn van patiënten. Mensen moeten (op hun eigen manier) leren omgaan met de nieuwe situatie. Oncologiefysiotherapeuten kunnen hierbij een ondersteunende rol vervullen. Soms houden mensen, die behandeld zijn voor kanker, restverschijnselen over. Denk hierbij aan vermoeidheid. Daardoor zijn ze geneigd om minder te bewegen, terwijl voor hen bewegen juist extra belangrijk is. Een actieve leefstijl draagt bij aan de overlevingskans en het kan een aantal risicofactoren voor (het terugkeren van) kanker verminderen.

Mensen die voldoende bewegen voelen zich bovendien fitter en vrolijker. Een half uurtje per dag bewegen maakt al veel verschil!

Oncologie fysiotherapie wordt op onze KernGezond-locatie in Mijdrecht gegeven. Aanmelden kan door te bellen naar KernGezond op nummer 0320 220 145 of mail naar mijdrecht@kerngezond.eu.

Eerste afspraak

Tijdens de eerste afspraak neemt de therapeut alle tijd om middels een vraaggesprek en lichamelijk onderzoek vast te stellen hoe zij jou het beste kan helpen. In kaart brengen waar jij behoefte aan hebt en daar een passend behandelplan voor opstellen staat in deze afspraak centraal.

Vergoeding fysiotherapie

De vergoeding bij oncologieklachten is complex. Indien je geopereerd of bestraling gehad hebt, heb je waarschijnlijk recht op vergoeding uit de basisverzekering, vanaf de 21e behandeling. Dit betekent dat de eerste 20 uit de aanvullende verzekering komen of komen voor eigen rekening. Bij de overige behandelmethoden komen de vergoedingen uit de aanvullende verzekering. Doe hierover navraag bij je zorgverzekeraar.

Fysiotherapie en oefentherapie zitten gedeeltelijk in het basispakket van de zorgverzekering. Wat je precies vergoed krijgt, hangt af van je leeftijd en de reden waarom je fysiotherapie/oefentherapie krijgt. Je kunt je aanvullend verzekeren voor fysiotherapie/oefentherapie die niet in je basisverzekering zitten. Fysiotherapie, geriatrie fysiotherapie, kinderfysiotherapie, oedeemfysiotherapie en manuele therapie vallen onder fysiotherapie. Alle behandelingen in een kalenderjaar worden bij elkaar opgeteld. Hierbij maakt het niet uit in welke praktijk je bent geweest.

Bij een chronische aandoening krijg je de fysiotherapie en oefentherapie vergoed vanaf de 21e behandeling. Je betaalt de eerste 20 behandelingen dus altijd zelf. Niet bij alle chronische aandoeningen worden fysiotherapie en oefentherapie vergoed. Doe hierover navraag bij je verzekeringsmaatschappij.

Jongeren tot 18 jaar krijgen in eerste instantie 9 behandelingen voor fysiotherapie en oefentherapie vergoed. Mocht er daarna nog meer behandelingen nodig zijn, dan kan je zorgverzekeraar tot maximaal 9 extra behandelingen vergoeden. Boven de 18 jaar is een aanvullende verzekering nodig om in aanmerking te komen voor een vergoeding. Doe hierover navraag bij je verzekeringsmaatschappij.

Oedeem fysiotherapie als aanvulling

Als aanvullende therapie kan oedeemfysiotherapie erg goed werken om vochtophoping te verminderen.

CONTACT

Wil je een
afspraak maken?

devider
Kerngezond Contact