Locatie KernGezond Mijdrecht

Orofaciaal fysiotherapie

De orofaciaal fysiotherapeut wordt ook wel aangeduid als de kaakfysiotherapeut. Deze gespecialiseerde fysiotherapeut helpt je met gezondheidsproblemen die te maken hebben met het niet goed functioneren van spieren en gewrichten in het hoofd, het halsgebied en het kauwstelsel. Het kauwstelsel bestaat uit de kauwspieren, het kaakgewricht en het gebit.

Orofaciaal fysiotherapie wordt op onze KernGezond-locatie in Mijdrecht gegeven. Aanmelden kan door te bellen naar KernGezond op nummer 0320 220 145 of mail naar info@kerngezond.eu.

deviderTerug naar overzicht

UITLEG

Meer informatie
over dit onderwerp

devider

Voor wie?

Orofaciale fysiotherapie is geschikt voor iedereen vanaf 14 jaar.

Bij welke klachten?

De orofaciaal fysiotherapeut is geschoold in tandheelkundige aspecten, specifieke zenuwaandoeningen, kanker in het hoofd-halsgebied en specifieke stoornissen die te maken hebben met de nek en is ook dé deskundige bij uitstek die jou kan adviseren en begeleiden bij pijn en functieproblemen in het hoofd, aangezicht en hals. De orofaciaal fysiotherapeut werkt nauw samen met de huisarts, de tandarts, de orthodontist of de medisch chirurg zoals een KNO-arts, kaakchirurg en neuroloog.

 • Pijn in de kaak;
 • Blokkerende of knappende kaak;
 • Klemmen van de kaak en tandenknarsen;
 • Pijn in het gezicht of hoofd;
 • Aangezichtsverlamming;
 • Alle vormen van duizeligheid;
 • Nek- en schouderpijn;
 • Hoofdpijn;
 • Whiplash
 • Gevolgen van ongelukken en botbreuken, kanker, reuma en andere ziektebeelden met klachten in het hoofd-halsgebied;
 • Klachten in het hoofd-halsgebied die te maken hebben met spanning.
 • Slik- en keelklachten

Behandelmethoden

De behandeling bestaat uit zogenaamde ‘hands on’ handelingen zoals massage, mobiliseren of Dry Needling. Daarbij geeft zij o.a. adviezen hoe je jouw kauwstelsel op de juiste manier kunt gebruiken of juist afleren van bepaalde gewoontes die tot overbelasting van het kauwstelsel leiden. Zoals het klemmen van de kiezen, tongpersen of tandenknarsen. Verder leert de orofaciaal fysiotherapeut wat je zelf kunt doen om jouw klachten te verminderen en te voorkómen. Zoals het zelf masseren van je kauwspieren zodat deze ontspannen, het vergroten van je mondopening, ontspanningsoefeningen en oefeningen die de functie van jouw kauwstelsel verbeteren. Ook leefstijlcoaching krijgt hierin een grote rol toebedeeld.

Eerste afspraak

De orofaciaal fysiotherapeut brengt eerst alle klachten in kaart d.m.v. een vraaggesprek en uitgebreid onderzoek van de kaak, hals, nek en evt. schouder. Na afloop krijg je uitleg over het functioneren van deze regio.

Orofaciaal fysiotherapie wordt op onze KernGezond-locatie in Mijdrecht gegeven. Aanmelden kan door te bellen naar KernGezond op nummer 0320 220 145 of mail naar info@kerngezond.eu.

Wat ga je merken?

Afhankelijk van het soort klachten is de behandeling vaak vrij kort, rond de 5 á 6 behandelingen. Je krijgt snel inzicht in wat er aan de hand is en hoe je lijf functioneert. Hierdoor en door de oefeningen en adviezen krijg je snel zelf weer grip op je klachten.

Vergoeding fysiotherapie

Fysiotherapie en oefentherapie zitten gedeeltelijk in het basispakket van de zorgverzekering. Wat je precies vergoed krijgt, hangt af van je leeftijd en de reden waarom je fysiotherapie/oefentherapie krijgt. Je kunt je aanvullend verzekeren voor fysiotherapie/oefentherapie die niet in je basisverzekering zitten. Fysiotherapie, geriatrie fysiotherapie, kinderfysiotherapie, oedeemfysiotherapie en manuele therapie vallen onder fysiotherapie. Alle behandelingen in een kalenderjaar worden bij elkaar opgeteld. Hierbij maakt het niet uit in welke praktijk je bent geweest.

Bij een chronische aandoening krijg je de fysiotherapie en oefentherapie vergoed vanaf de 21e behandeling. Je betaalt de eerste 20 behandelingen dus altijd zelf. Niet bij alle chronische aandoeningen worden fysiotherapie en oefentherapie vergoed. Doe hierover navraag bij je verzekeringsmaatschappij.

Jongeren tot 18 jaar krijgen in eerste instantie 9 behandelingen voor fysiotherapie en oefentherapie vergoed. Mocht er daarna nog meer behandelingen nodig zijn, dan kan je zorgverzekeraar tot maximaal 9 extra behandelingen vergoeden. Boven de 18 jaar is een aanvullende verzekering nodig om in aanmerking te komen voor een vergoeding. Doe hierover navraag bij je verzekeringsmaatschappij.

CONTACT

Wil je een
afspraak maken?

devider
Kerngezond Contact