Fysiotherapeutische zorg

Sportfysiotherapie

De sportfysiotherapeut helpt je vooral bij sportgerelateerde klachten en blessures zoals spier, pees- en bandletsels bij de knie, schouder of enkel.

deviderTerug naar overzicht

UITLEG

Meer informatie
over dit onderwerp

devider

Voor wie?

Heb je een sportblessure waardoor je niet kunt sporten, of heb je blessures die maar niet over willen gaan? Of wil je graag starten met sporten maar weet je niet goed of je hier lichamelijk goed toe in staat bent? Dan kan een sportfysiotherapeut van KernGezond je hierbij helpen.

Sportfysiotherapie is een specialisme binnen de fysiotherapie. Het onderscheidt zich door diepgaande kennis over bewegingsleer, trainingsleer en herstelprocessen. In de revalidatie wordt niet alleen gekeken naar de klacht of blessure, maar wordt er ook gekeken naar bewegingsanalyses en de bewegingspatronen van het lijf.

Door een sportspecifieke bewegingsanalyse te doen zoals een hardloopanalyse, kan al veel informatie gegeven worden over een veranderd beweegpatroon waardoor klachten en/of blessures kunnen ontstaan.

Vanuit hier kan geholpen worden met het verbeteren van deze bewegingspatronen, via onder andere het motorisch leren, kracht en lenigheid.

De sportfysiotherapeut is er voor iedereen.

Of je nu sport op het hoogste niveau, of recreatief wandelt; wij doen er alles aan om jou zo snel mogelijk weer op je oude niveau (of zelfs beter) te kunnen laten sporten.

Bij welke klachten?

De sportfysiotherapeut helpt je vooral bij sportgerelateerde klachten en blessures zoals spier, pees- en bandletsels bij de knie, schouder of enkel. Het behandelen van schouderklachten door overbelasting van de schouderspieren en pezen, enkelklachten na het verzwikken van de enkel of het behandelen van een hamstringblessure vallen ook binnen het domein van de sportfysiotherapie. Daarnaast is sportfysiotherapie er ook om een revalidatie te begeleiden na een operatie, zoals na bijvoorbeeld een voorste kruisband reconstructie.

In de praktijk ziet de sportfysiotherapeut ook ouderen en kinderen, bij wie sport deel uitmaakt van de therapie.

Behandelmethode:

Het maken van een bewegingsanalyse van jou als sporter en uitvoeren van (sport)specifieke testen behoren tot het lichamelijke onderzoek.

Passend bij jouw sport wordt dan een specifiek behandelplan opgesteld, afgestemd op jouw klacht of blessure. Dit alles om je op het oude niveau of zelfs op een hoger niveau terug te laten keren naar jouw sport.

Sportfysiotherapie is er ook om een (beginnende) sporter op weg te helpen, van jong tot oud. Het opstellen van een juist trainingsschema helpt om het lichaam te laten wennen aan de sportactiviteit en het voorkomen van klachten en blessures. Zijn er al (chronische) klachten aanwezig en loop je tegen lichamelijk beperkingen aan? Ook dan kan sportfysiotherapie helpen in begeleiding van starten en opbouwen van de sportactiviteit.

Uiteindelijk is het doel van de behandeling dat je je sportactiviteiten weer volledig kunt hervatten zonder klachten.

Wat ga je merken?

Bij de sportfysiotherapeut wordt er handson en off behandeld. Het behandelprogramma van de sportfysiotherapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen, zodat toekomstige klachten voorkomen kunnen worden.

Eerste afspraak

Naast een screening bestaat je eerste afspraak uit twee onderdelen: een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek. In het gesprek stelt de sportfysiotherapeut vragen over je klachten; bijvoorbeeld hoe ze ontstaan en wanneer ze toenemen of verminderen.

Daarna volgt een lichamelijk onderzoek, waarbij de sportfysiotherapeut je houding en bewegingen beoordeelt en je gewrichten onderzoekt en waar nodig sportspecifieke bewegingen controleert. Zo wordt vastgesteld waar de oorzaken van je klachten zitten. Samen met jou, de patiënt, beslist de sportfysiotherapeut of sportfysiotherapie zinvol is. Is dat niet het geval, dan maakt de sportfysiotherapeut een aanpak voor verdere behandeling bespreekbaar. Zo heb je dus meteen na de eerste afspraak duidelijkheid over het vervolg.

Vergoeding/ tarief

Sportfysiotherapie zit voor personen tot 18 jaar afhankelijk van de zorgverzekeraar voor 18 behandelingen of voor een onbeperkt aantal behandelingen in het basispakket. Boven de 18 jaar is een aanvullende verzekering nodig om in aanmerking te komen voor een vergoeding. Doe hierover navraag bij je verzekeringsmaatschappij.

CONTACT

Wil je een
afspraak maken?

devider
Kerngezond Contact